BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Avrupalı bakanlar Yunanistan konusunda anlaştı

Yunanistan’a aktarılacak kredi dilimiyle ilgili Brüksel’de biraraya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF anlaşma sağladı.

Abone ol

Yunanistan’a aktarılacak kredi dilimiyle ilgili Brüksel’de biraraya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF anlaşma sağladı.

Bakanlar, Yunanistan’a kredi fazilerini geri ödemesi için daha fazla zaman verirken kurtarma kredisi faizlerini de düşürdü.

Anlaşmaya göre Yunanistan bir sonraki yardım döneminde 44 milyar Euro’luk kredi alabilecek.

Bununla birlikte bakanlar yeni bir kurtarma paketini onaylamadı.

Yunanistan konusunda Brüksel’de son iki hafta içinde yapılan bu üçüncü toplantı 10 saat sürdü.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras anlaşmayı olumlu bulduğunu açıkladı ve "Bütün Yunanlar için yeni bir gün başlıyor" yorumunda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu anlaşmanın Avrupa ve Yunanistan’a güveni artıracağını söyledi.

Euro bölgesi maliye bakanları grubu başkanı Jean-Claude Juncker’sa anlaşmanın sadece mali sonuçları olmayacağını söyledi: “Bu sadece parayla ilgili değil. Bu, Yunan halkı ve Euro bölgesinin tümü için daha iyi bir gelecek dair bir söz.”

Anlaşma Asya borsalarında olumlu etkide bulundu.

Toplam borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 190'ını bulan Yunanistan'ın mali durumunun düzeltilmesi, IMF'nin de başlıca gündem maddelerinden biri.

IMF ve AB'nin ilk hedefi, önümüzdeki 8-10 yıl içinde Yunanistan'ın borcunun gayri safi yurtiçi hasılasına oranını yüzde 120 düzeyine indirmek.