BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  DÜNYA

Avrupa'dan İtalya'ya utandıran ceza

Avrupa Adalet Divanı, çöp nedeniyle İtalya'ya 20 milyon euro ceza kesti.

Abone ol
Avrupa Adalet Divanı, İtalya’ya çöp konusundaki düzenlemelere uymaması nedeniyle 20 milyon euro ceza kesti.
 
İtalyan basınına yer alan haberlerde, Avrupa Adalet Divanı İtalya’nın Campania bölgesinde atıkların toplanması hususunun AB normlarına uygun olmaması sebebiyle İtalya’ya 20 milyon euro para cezası verdiği belirtildi.
 
Adalet Divanı, 20 milyonluk cezaya ek olarak İtalya'nın atık toplama sistemini AB kurallarına uygun hale getirmediği için ek olarak her gün için 120 bin euro ödemeye mahkum etti.
 
Mahkemeden, İtalya'ya gönderilen cezanın bildirildiği notada, Avrupa atıklar için belirlediği direktiflerinin insan sağlığını ve çevreyi korumayı hedeflediği ve üye ülkelerin buna uyma sorumlulukları hatırlatılarak, atıkların geri kazanımını sağlayacak girişimler konusunda adımlar atılmasını istedi.
 
Yüksek mahkeme, Mart 2010’da aynı konuda, İtalya’yı bir kez daha cezalandırmıştı. O dönemde cezanın ardından İtalya’nın yükümlülüklerine yerine getirmede ağır kanlı davrandığını düşünen Adalet Divanı, İtalya'ya bu sefer de günlük 120 bin euro para cezası kesti. Yüksek Mahkeme, geçen Aralık ayında da daha önce atıkların ülke genelinde toplanması ve depolanmasıyla ilgili olarak verdiği 40 milyon euroluk cezaya, İtalya’nın yaptığı temyiz talebini reddetmişti.
 
İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de cezaya ilişkin yaptığı açıklamada, Campania Bölgesi’ni AB’nin dikkatine getirdiği atık planını bir an önce uygulamaya davet etti. Galletti, Ocak ayında çıkardıkları bir yasayla her bölgenin kendisine yönelik yaptırımları kendisini karşılayacağını da sözlerine ekledi.
 
İtalya’da Napoli’nin başkent olduğu Campania Bölgesi, 2007 yılından bu yana sokaklarda çöplerin toplanmaması nedeniyle zaman zaman gündeme geliyor. Bölgedeki yerel yönetimlerin hakim mafya örgütlerine söz geçiremeyip, çöplerin toplanacağı yer konusunda ihtilaf yaşaması, İtalya’nın AB nezdinde çeşitli cezalar almasına yol açıyor.