BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'da pilotlara 'zorunlu psikolojik test' yolda

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı, pilotların eğitimlerinin parçası olarak psikolojik teste tabii tutulmalarını tavsiye etti. Germanwings havayollarının yardımcı pilotlarından Andreas Lubitz'in kontrolündeki uçağı kasten düşürdüğü iddia edilmişti.

Abone ol

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı, kıtada pilotların eğitimlerinin bir parçası olarak psikolojik teste tabii tutulmalarını tavsiye etti.

Kurumun bir diğer önerisi de, pilotların havayolunda işe başladıklarında bu testten geçirilmeleri.

Germanwings havayollarının yardımcı pilotlarından Andreas Lubitz'in Mart ayında kontrolündeki uçağı Alpler'de kasten düşürdüğü iddialarının ardından uçaklarda kokpit içinde alınacak yeni önlemleri belirlemek üzere 14 kişilik bir heyet oluşturulmuştu.

Heyette havayolu şirketleri ve uçuş personeli derneğinden temsilciler ile hekimler ve yetkililer bulunuyor.

14 kişilik heyetin Avrupa Komisyonu'na sunduğu raporda, pilotların büyük çoğunluğunun eğitimlerin başında psikolojik değerlendirmeden geçirildiklerine dikkat çekildi. Bazı pilotların ise havayollarında göreve başlamadan önce bu testlere tabi tutulmadıkları belirtildi.

Heyet, bu testlerin bütün pilotlar için zorunlu kılınmasını istedi. Bir diğer talebi de, psikolojik duruma ilişkin incelemelerin pilotların rutin sağlık kontrollerinin bir parçası olması.

'Uyuşturucu ve alkol muayenesi yapılsın'

Raporda yer alan öneriler arasında yine pilotlar için düzenli olarak uyuşturucu ve alkol muayenesi yapılması da var.

Bir diğer öneri de, önceden haber vermeden rasgele seçilen personele uyuşturucu ve alkol testi yapılması.

Raporda, verilerin gizliliği konusunda da "uygun bir denge" kurulması tavsiyesi var. Buradaki tartışma pilotların "hasta mahremiyeti" hakları ile kamu güvenliğini koruma ihtiyacı üzerine odaklanıyor.

Bu kapsamda da, pilotların temel sağlık bilgilerinin paylaşılmasına olanak sağlayacak bir veri tabanı oluşturulması önerisi yine raporda yer alıyor.

Rapor, kokpitte en az iki kişinin bulunması uygulamasının yasal olarak bağlayıcı olmamasına rağmen devamını öneriyor.

Germanwings kazasından sonra yaşama geçirilen "kokpitte iki pilot" Avrupa'da yaygın bir uygulama haline geldi.

24 Mart'ta altı mürettebat ve 144 yolcusuyla Düsseldorf'a gitmek üzere Barcelona'dan havalanan Germanwings uçağı Fransa üzerindeyken Alpler'de dağa çakılmıştı.

Uçağın kara kutusunda yapılan incelemelerde, kaptan pilotun tuvalete gitmesinin ardından kokpitte yalnız kalan yardımcı pilotun Lubitz'in kapıyı kilitleyerek uçağı kasten düşürdüğü sonucuna varılmıştı.