BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.435,99
HABER /  DÜNYA

Avrupada Mozzarella yasağı

İtalya'nın sembolü haline gelen Mozzarella peyniri, Asya ülkelerinden sonra Avrupa'da da raftan indirilmeye başlandı.

Abone ol

İtalya'nın sembolü haline gelen Mozzarella peyniri, Asya ülkelerinden sonra Avrupa'da da raftan indirilmeye başlandı. Fransa Tarım Bakanlığı, `sağlığa zararlı' olduğu şüphesiyle Mozzarella peynirinin ülkede satışının yasaklandığını açıkladı. Açıklamada, Mozzarella üzerinde tetkiklerin devam ettiği, ancak kesin sonuç alınana kadar `tedbiren' satışın durdurulduğu bildirildi.Napoli kenti ve çevresinde son 4 aydır devam eden ve hala çözümlenemeyen çöp krizi, beraberinde mozzarella krizini getirdi. Hafta başında Güney Kore Ziraat Bakanlığı, bölgeden ithal edilen İtalya'nın ünlü Mozzarella peynirinde kansere yol açan zehirli madde `dioksin' tespit ettiklerini belirterek, ithalatı durdurduklarını açıkladı.

İki gün önce Güney Kore'ye Japonya ve Tayvan da katıldı. Japonya ve Tayvan'da Mozzarella peynirleri marketlerdeki raflardan geri çekildi. En son Fransa'nın da ülkede Mozzarella satışını durdurduğunu açıklaması üreticiler arasında paniğe neden oldu.

Portekiz'in de numuneler üzerinde analiz yaptırdığı, bu ülkenin de ithalatı durdurma kararını açıklamasının an meselesi olduğu iddia edildi.Konu AB Komisyonu'nun da gündemine taşındı. Komisyon konu hakkında İtalya'dan açıklama itedi. Verilen 48 saatin bitiminde İtalya hükümeti “mevcut 130 işletmeden 100'ünün denetlendiğini ve bunlardan 25'inin uygun olmayan şsrtlarda üretim yapıldığı için kapatıldığınıö belirterek, “Paniğe neden yok. Her şey kontrol altındaö açıklamasında bulunmasına karşın, bu cevap Brüksel tarafından tatmin edici bulunmadı. Kontrollerin yetersiz olduğuna dikkat çekilerek, daha detaylı bir rapor istendi.