BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,23
ALTIN 2.447,12
HABER /  GÜNCEL

Avrupa’nın en büyüğü Arçelik

Bolu'yu Avrupa'nın en büyük fırın üssü haline getiren Arçelik, rekabet avantajının daha iyi olacağını belirtiyor...

Abone ol

Avusturya’nın güçlü ve yaygın en büyük fırın üreticilerinden Elektra Bregenz’i satın alan Arçelik, 400 bin üretim kapasiteli fabrikasını Anadolu’ya taşıyarak Bolu’yu Avrupa’nın en büyük fırın üretim üssü haline getirdi. Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, yüksek işçilik giderleri, üretimin bütünleştirilmesiyle elde edilecek rekabet avantajlarından dolayı fabrikalarını Türkiye’ye taşıma kararı aldıklarını belirterek, aynı şekilde Almanya’da satın aldıkları çamaşır makinesi üreticisi Blomberg fabrikasını yakında Çayırova’ya taşıyacaklarını açıkladı.

211 TIR’la fabrikayı Bolu’ya taşıdılar

Avusturya’daki fabrikanın dört ay gibi kısa bir süre zarfında Türkiye’ye taşınması dolayısıyla düzenlenen basın gezisinde yeni işletmeyi habercilere gösteren Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, “Avusturya’daki fabrikayı söküp 211 adet TIR ile Bolu’ya taşıdık. Nisan sonunda da üretime aldık.” dedi. Arçelik Bolu İşletmesi’nin Avrupa’nın tek çatı altında en yüksek üretim kapasitesine sahip pişirici cihazlar işletmesi haline geldiğini ifade eden Özdemir, toplam üretim kapasitesi yıllık 1 milyon 600 bin adete ulaşan işletmelerinde her 10 saniyede bir fırın üretildiğini vurguladı. Arçelik Genel Müdürü; midi, mini ve set fırın, ocak, set üstü ocak ve aspiratörden oluşan 32 adet ana ürün grubu için toplam 1450 model ürettiklerini belirterek, Elektra Bregenz üretim tesislerinin de getirilmesi ile birlikte 10 yeni ürün grubu ve 300 adet farklı model versiyonun da ürün yelpazelerine eklendiğini kaydetti.

Hedef 1 milyonu geçmek

2003 yılında 845 bin adet fırın üretimi gerçekleştirdiklerini ve bunun yüzde 75’ini ihraç ettiklerini ifade eden Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, 2004 yılında ise 1 milyon 5 bin adet üretim hedefiyle yüzde 78 ihracat yüzde 22 de iç piyasa satışı planladıklarını bildirdi. İhraç ettikleri ürünlerin yüzde 52’sinin Batı Avrupa ülkelerine yapıldığına dikkat çeken Özdemir, şöyle konuştu: “2002 yılında Avrupa’da 3 şirket ve 6 marka satın alarak bünyemize kattık. İngiltere’de Leisure ve Flavel, Romanya’da beyaz eşya pazarının lideri Artic, Avusturyalı Elektra Bregenz ve Alman Blomberg şirketleri artık Türkiye’de beyaz eşya sektörünün lideri olan Arçelik bünyesinde faaliyet gösteriyorlar. Akıllı pişirme sistemine sahip fırınlarımız, akıllı güvenlik sistemiyle donatılan ocaklarımız ve kendi çalışma hızını, ışığını ayarlayabilen asansörlü akıllı davlumbazlarımızla kalite ve tasarımda yine öncü olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Hedefimiz kaliteli ve rekabetçi fiyatlarımızla sahip olduğumuz markaların pazar payını Avrupa’da artırmaktır. “

10 saniyede bir fırın

? Avusturyalı fırın üreticilerinden Elektra Bregenz’i satın aldıktan sonra fabrikayı Bolu’daki fırın fabrikasına taşıyan Arçelik, toplam üretim kapasitesini yıllık 1 milyon 600 bin adete çıkardı. Avrupa’nın en büyük fırın üretim üssünde her 10 saniyede bir fırın üretiliyor.

Çelik, gönlünü kaptırdı

Arçelik reklamlarının akıllı robotu Çelik, bu hafta ekranlara girecek yeni gösteriminde gönlünü fena kaptırıyor. Reklamda ünlü manken Azra Akın’ın evine ankastre fırın kurmaya giden Çelik, ilk kez aşık oluyor. Şovmen Şafak Sezer, Çelik’e “Aranızda materyal uyuşmazlığı var, hadi gidelim” dese de, Arçelik’in akıllı robotu, bir türlü evden çıkmak istemiyor.

Kaynak : Türkiye