BIST 10.644
DOLAR 32,11
EURO 35,05
ALTIN 2.524,52
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Komisyonu'ndan 'evet'e iki çekince

Avrupa Komisyonu'na göre Anayasa paketi doğru yolda atılmış bir adım, ancak HSYK'daki iki değişiklik sıkıntılı.

Abone ol
Avrupa Komisyonu, Türkiye’de anayasa paketini doğru yolda atılmış bir adım olarak değrelendirdi, ancak HSYK'ya Adalet Bakanı'nın başkanlık etmesini ve teftiş yetkisinin bakan onayına bağlanmasına ihtiyatla yaklaştığını duyurdu.

AB Komisyonu Türkiye’de referandum kararı alınmasından hemen sonra Temmuz’un başında sandıkta “Evet” oyu kullanılması çağrısı yapmıştı.
Ancak bu açıklamaya Binnaz Toprak ve Osman Kavala’nın da bulunduğu bir grup aydın “Neden evet oyunu destekliyorsunuz?“ diye sordu. Mektuba AB Komisyonu Genişleme Dairesi Genel Müdürü Micheal Leigh yanıt verdi. İşte o mektupta AB’nin referandum konusundaki değerlendirmeleri:

- Bu reformların kabul edilmesi durumunda, ileriye yönelik atılmış doğru adım olacağını düşünüyoruz. Ancak bu reform paketinin öncesinde siyasi yelpazede ve sivil toplumda geniş bir uzlaşı süreci yaşanmamış olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. 

- Paketin içinde yer alan maddelerin çoğunluğu AB’nin her yıl yayınladığı ilerleme raporlarında ve Türkiye’nin üyelik yol haritasını çizen Katılım Ortaklığı Belgesi’nde bahsedilen sorunlara çözüm üretmektedir. 

- Ombudsmanlık kurumunun kurulması, askeri mahkemelerin yetkilerinin sadece askeri konularla sınırlandırılması, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için pozitif ayrımcılık ilkesinin getirilmesi, memurlara toplu sözleşme ve toplu pazarlık hakları verilmesi AB’yi sevindiren gelişmelerdir. 

- Paket içinde en hassas konu HSYK olarak görünüyor. Değişikliklerle HSYK tabanı genişletiliyor, akademi, barolar ve ilk derece mahkeme hakimleri de bu yapıya ekleniyor dolayısıyla AB’nin yıllardır öncelik olarak tespit ettiği gibi yargı bütün olarak daha da temsili bir kimlik kazanıyor.

- Buna ek olarak hakimler ve savcıların performansını değerlendiren adli müfettişler bundan böyle Bakan’a karşı değil, HSYK’ya karşı sorumlu hale getiriliyor. 

- Ancak, pakette iki noktada ihtiyatlı olunması gerekiyor. Bunlar HSYK’ya Adalet Bakanı’nın başkanlık etmesi ve ve HSYK’nın teftiş yetkilerinin Adalet Bakanı’nın onayına bağlı hale getirilmesi. 

- Bu çekincemiz paketin diğer maddeleri için de tabii ki geçerli. Maddelerin başarısı gerçek hayatta nasıl uygulandığına bağlı olarak görülecektir. 

- Referandum yolun sonu olmayacak. Komisyon bunu doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyor. 13 Eylül’de de Türkiye, reform çabalarını sürdürmeli, vatandaşlarının haklarını genişletmeye devam etmeli, ve AB kriterlerine uymalıdır.