BIST 9.140
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,58
HABER /  DÜNYA

Avrupa 49 göçmeni günlerdir denizde bekletiyor Papa da isyan etti

Libya'dan yola çıkarak Avrupa'ya ulaşmaya isteyen 49 göçmenin bulunduğu iki gemi Avrupa ülkeleri tarafından limana yanaştırılmıyor. Göçmenler 2 haftayı aşkın denizde hayatlarını sürdürürken Papa bu durumu isyan etti.

Abone ol

LİBYA'da yola çıkarak Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlerin 32'si Sea-Watch 3 gemisinde 17 gündür, 17'si de Sea Eye gemisinde yaklaşık 10 gündür güvenli bir liman açılmasını bekliyor.

İtalya'nın göç karşıtı sağ-popülist hükümeti liman taleplerini reddederek göçmenlerin Malta'ya daha yakın olduğunu ve bu ülkeye götürülmeleri gerektiğini öne sürüyor.

Malta da gemilerin kendi limanlarına yanaşmasına onay vermezken gemilerin karasularına girişine yalnızca kötü hava koşulları sırasında açık denizde kalmamaları için izin verdi. 49 göçmenin günlerdir kış şartlarında denizde bekletilmesi İtalya'da bazı belediye başkanları ve Katolik Kilisesi'nden din adamları tarafından hükümetin sert şekilde eleştirilmesine neden oldu.

BAKANLIĞIN ONAY VERMESİ LAZIM
Aralarında Napoli ve Palermo'nun da bulunduğu bazı kentlerin belediye başkanları hükümete isyan ederek "Bizim limanlarımız göçmenlere açık" mesajı verdi; ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın liman açmaya onay vermemesi nedeniyle bu mesaj gerçeğe dönüşemiyor.

PAPA'DAN AVRUPALI LİDERLERE ÇAĞRI
Son olarak Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, herhangi bir ülkenin adını zikretmeden tüm Avrupalı liderlere bu 49 kişiye yardım etmeleri çağrısı yaptı.

Papa dünkü Pazar duası sırasında "Akdeniz'de kurtarılan 49 kişi günlerdir iki sivil toplum kuruluşunun gemilerinde güvenli liman arıyorlar. Avrupalı liderlere, bu insanlarla somut dayanışma göstermeleri için yürekten çağrı yapıyorum" dedi.

YARDIM ELİ UZATIN
Papa bugün de Vatikan'daki yabancı büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada "yoksulluktan, her türlü şiddet ve zulümden, doğal afetlerden, iklimsel değişikliklerden" dolayı göç etmeye mecbur kalanlara yardım eli uzatılmasını istedi.

Papa'nın bu çağrısının ardından Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, "Papa Francesco'nun, mümkün olan en kısa sürede bir çıkış yolu bulunması için yaptığı açık çağrıyı olumlu karşılıyoruz" dedi.

Komisyon Sözcüsü ayrıca, Sea Watch ve Sea Eye gemilerindeki göçmenler konusunda çözüm bulabilmek için yoğun bir telefon trafiği içinde olduklarını da belirtti. 

İTALYA'DAN İLK ADIM
Avrupa Birliği ülkeleri arasında 49 göçmen için müzakereler sürerken İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, 15 kişilik bir grubu kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.