BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.436,90
HABER /  GÜNCEL

Avrupa 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin 70. yılını anıyor

İngiltere'de 200'den fazla deniz feneri, ışıklarını savaşta hayatını kaybedenler için yakacak. Rusya'daki askeri geçit törenine ise Merkel katılsa da ABD ve İngiltere temsilci yollamıyor.

Abone ol

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlanmasının 70'inci yıldönümü Avrupa genelinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

İngiltere'de Winston Churchill'in savaşın sonlandığını ilan ettiği konuşmayı anmak üzere Meçhul Asker Anıtı önünde iki dakikalık saygı duruşu gerçekleşecek.

Gün batımından sonra ise İngiltere sahillerindeki 200'den fazla deniz fenerinin ışıkları savaşta hayatını kaybeden askerlerin anısına yakılacak.

Fransa'da François Hollande 2. Dünya Savaşı anıtına çelenk kouacak. Savaşta en çok kayıp veren ülke olan Rusya'da ise askeri geçit töreni planlanıyor.

Başkent Moskova'daki Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan geçit törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel de katılacak.

Ancak ABD ve İngiltere, Ukrayna krizi nedeniyle gerilen ilişkiler yüzünden Rusya'daki törenlere bu yıl temsilci göndermiyor.

Avrupa Birliği liderleri ise Polonya'da düzenlenecek olan anma törenlerine katılıyor.

8 Mayıs 1945

O günlerin görgü tanıkları, savaşın kazanldığının ilan edilmesiyle birlikte 8 Mayıs 1945'te Londra sokaklarının bayram havasına büründüğünü anlatıyor.

Bombardımanlar nedeniye aylar süren gece karartmalarının ardından 8 Mayıs 1945'te evlerin ışıklarının ilk kez yeniden yandığı hatırlatılıyor.