BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  GÜNCEL

AVMlerin kapanış saati değişiyor

"Pazar günü kapansın, kapan-masın" tartışmalarının ardından hükümet AVM'lerin pazar günü kapanış saatlerini değiştiriyor

Abone ol

Sanayi Bakanı Ergün alışveriş merkezlerindeki market ve diğer mağazaların pazar günleri 18.00’de kapanabileceğini belirtti. Sektör ise alışveriş merkezlerinin erken kapanması yerine geç açılmasını öneriyor

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, pazar günleri alışveriş merkezlerinin açık olacağını açıkladı. Ergün sadece marketler ve mağazaların pazar günleri saat 18.00’de kapanması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi. CNBC-e’ye konuşan Bakan Ergün, alışveriş merkezleri içerisindeki eğlence yerleri ve restoranlarda ise herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini açıkladı.

Ergün şunları söyledi:

“Tasarımızda pazar günü alışveriş merkezleri kapalı olacak diye bir madde yok. Böyle isteyenler var. Pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmamız var o da market bölümlerine ilişkin. çalışma saatlerinin kısıtlanmasına ilişkin veya mağazalarla ilgili olacak. Eğlence yerleri veya restoranlarla ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değil. Ayrıca pazar günü alışveriş merkezi çalışanları açısından ayda hiç olmazsa bir pazar gününün alışveriş merkezi çalışanlarına izin olarak verilmesi söz konusu. Onların hiç izin yapma şansı yok. Onların da aileleriyle geçirmesi gereken zaman dilimi olması gerekir. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Ama hiçbir zaman alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasına ilişkin bir çalışmamız söz konusu değil. Pazar günleri market ve mağazalarının çalışma saatleri de sabah saat 09.00 akşam 18.00 gibi olabilir. 18.00’lik sınır da market ve diğer mağazalarla ilgili sınır.”

‘Otoparkı olmayan kalmayacak’

Bakan Ergün alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasının ise mümkün olmadığını belirterek “İstanbul’un neresi şehir dışı? Bu gerçekçi bir talep değil. Ancak AVM’lere izin sistemi getiriyoruz. Biz zaten mevcutlar için bir düzenleme yapmıyoruz. Bu alana bir düzenleme getirmek istiyoruz” dedi.

Bütün alışveriş merkezlerinde otopark mecburiyeti olduğunu belirten Bakan Ergün, “Büyüklüklerine göre otopark alanı değişiyor. Otoparkı olmayan alışveriş merkezi olmayacak” dedi.

Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tedarikçilerin alacakları konusunda düzenlemeler yapacağız. Bir de private label dediğimiz market markası alanında kendi markalarıyla satış yapan alışveriş merkezlerinde kendi markalarının nerede ürettirdiklerine dair üzerinde etiket bulunmasına dair kurallar getiriliyor.”

Bakkallar varlığını sürdürmeli

Bakkallara ilişkin düzenlemeye değinen Nihat Ergün şöyle konuştu: “Bu tasarı alışveriş merkezlerinin kuruluşlarına düzenleme getiren bir tasarı, onu himaye eden koruyan bir tasarı değildir. Bu arada bakkalların niteliklerini artırmak için çalışmalarımız var. Esnaf strateji belgesi açıklayacağız. Burada birleşmeler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, büyük mağazalar ile bakkalar arasında ilişkinin kurulması da düzenlenecek. Bakkaların da ihtiyacı karşılayacak şekilde varlıklarını sürdürmeleri gerekir.”

‘Geç saatte açılsın’

- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, AVM’lerin 18.00’de kapanmasının sorunu çözmediğini dile getirerek dernek olarak yaptıkları araştırmalarda tüketicilerin yüzde 42’sinin AVM’lere pazar günü ve öğleden sonra gelmek istediklerini dile getirdi. Kodal, “Saatin erkene çekilmesi sorunları çözmez. Geç saatte açılması daha avantajlı çünkü müşterilerin tercihi sabah saatleri yönünde değil. Sadece sinema, kafe gibi yerlerin açık bırakılacak olması haksız rekabete de yol açar. Çünkü yemek yemek, film izlemek için gitmeyen kitle de var” dedi.