BIST 10.644
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.494,20
HABER /  GÜNCEL

Atom Enerjisi Kurumu İran'ı görüşüyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bugün İran'ın nükleer programıyla ilgili atılacak adımları görüşmek üzere toplanıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bugün İran'ın nükleer programıyla ilgili atılacak adımları görüşmek üzere toplanıyor.

Atom Enerjisi Kurumu tarafından hazırlanan son raporda, yapılan son tur görüşmelerde, Tahran yönetiminin, nükleer programıyla ilgili cevapsız soruları yanıtlamakta başarısız olduğu belirtildi.

İran yönetimi ise, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda temsil edilen Batılı ülkeler, İran üzerindeki baskının arttırılması gerektiği görüşünde. Bu ülkeler, Tahran yönetimini, ülkenin bir nükleer silah üretip üretmediğini inceleyen uluslararası denetçilerin çalışmalarını engellediği gerekçesiyle sert şekilde cezalandıran bir yaptırımı onaylatmayı umuyor.

Ancak Rusya ve Çin'in bu yöndeki bir adımı destekleyip desteklemeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Kimi diplomatlar, eleştirel bir kararın, İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan ittifak arasındaki görüşmeleri olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

İran yönetimi, tüm nükleer çalışmalarının barışçı amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Viyana'daki toplantısında, Kuzey Kore'nin geçen hafta açıkladığı, 'uranyum zenginleştirme programını askıya alma ve uzun menzilli füze denemelerini durdurma' kararı da görüşülecek.