BIST 10.843
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.437,52
HABER /  GÜNCEL

Atina'da hükümet pazarlığında ilerleme yok

Yunanistan'ın Haziran ayında tekrar seçime gitme olasılığı biraz daha güçleniyor. Pazartesi günü de görüşmelerde yol alamayan Yunan liderlerin bugün tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

Abone ol

Yunanistan'da hükümet kurma pazarlıklarında pazartesi akşamı da yol alınamadı. Liderlerin bugün tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

Bundan önceki üç görüşmede siyasi liderler başarısız kaldı. 6 Mayıs seçimlerinden bir koalisyon hükümeti çıkamazsa, Yunanistan'ın gelecek ay tekrar seçime gitmesi gerekecek.

Sandıklardan parlamentodaki ikinci en büyük parti olarak çıkan sol ittifak Syriza, pazartesi günkü görüşmelere katılmadı. Liderleri Alexis Tsipras, kemer sıkma önlemlerini uygulayacak herhangi bir koalisyonda yer almayacaklarını söylüyor.

Syriza, Yunanistan'ın kamu harcamalarında derin kesintiler yapılmasını şart koşan AB-IMF yardımlarını reddediyor.

Reuters haber ajansı, pazartesi günü görüşmeler ertesinde Sosyalist Pasok lideri Evangelos Venizelos'un ''Çok zor görünüyor, iyimser değilim.'' dediğini bildirdi.

6 Mayıs'ta Yunan seçmenlerin çoğunluğu kemer sıkma politikalarına karşı çıkan partilere oy verdi.

130 milyar euro'luk kredi karşılığında çok sıkı kemer sıkma önlemlerini kabul eden merkez sağ ve sol partiler (Yeni Demokrasi ve Pasok), geleneksel oy oranlarının çok daha altında kaldı.

Yunanistan'da hükümet kurulamaması piyasalarda kayıplara yol açıyor. Pazartesi Avrupa borsaları gerilerken, euro'nun değeri dolar karşısında yüzde 0.54 kayıp verdi.

Yunanistan'ın tekrar seçime gitmesi durumunda ortaya çıkabilecek senaryolar endişe yaratıyor.

BBC muhabiri Gavin Hewitt, yenilenen bir seçimde, kemer sıkma programlarına karşı çıkan partilerin daha da güçlenmesinin Brüksel'de yaygın şekilde paylaşılan bir endişe olduğunu söylüyor.

Avrupalı liderler daha önceden yapılan anlaşmaları yeniden müzakere etmeyi düşünmediğinden, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmayı seçmesi söz konusu olabilir.

Bazı merkez bankası başkanları, Yunanistan'ın para birliğinden ayrılması halinde ortaya çıkabilecek olasılıkları açıkça tartışmaya başladı.