BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Atina borç takası için zamanla yarışıyor

Yunanistan'ın ellerinde hazine bonosu olan yatırımcıları yüzde 53,5 indirime razı etmesi için bu gece yarısına kadar zamanı var. Aksi halde Yunanistan'ın 130 milyar euroluk krediyi alması riske girecek.

Abone ol

Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalmayacağını belirleyebilecek borç takası anlaşması için süre bu gece yarısı doluyor.

Yatırımcılardan, ellerindeki Yunan hazine bonolarını çok daha az değerli olan yenileriyle değiştirip değiştirmeyeceklerine bu gece Türkiye saatiyle 24.00'e kadar karar vermeleri isteniyor.

Bu anlaşma Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a sağlayacağı 130 milyar euroluk kredi için öne sürülen koşullardan biri.

Atina'nın yatırımcıları bu anlaşmaya ikna edememesi halinde temerrüde düşme tehlikesi bulunuyor.

Yunanistan'ın ellerinde bono olan yatırımcıların en yüzde 75'ini indirime razı etmesi gerekiyor.

Yunan yetkililer, şimdiye kadar yatırımcıların yüzde 60'ının uygulamayı kabul ettiklerini ve anlaşma konusunda iyimser olduklarını açıkladı.

Borç krizi içindeki Yunanistan, bankalar ve emeklilik fonları gibi özel yatırımcıların yüzde 90'ının ellerindeki hazine bonolarının değerinin yüzde 53,5 oranında kesilmesine razı olmasını istiyor.

Hazine bonolarının toplam değerinin 206 milyar Euro olduğu belirtiliyor.

Şimdiye kadar Alman Münich Re ile Fransız bankaları Societe Generale ve BNP Paribas ve bazı emekilik fonları hazine bonolarının değerinin indirilmesine razı oldu.

Ancak bazı emeklilik fonları indirimi kabul etmiyor. Bazı emeklilik fonları da yatırım şirketlerinin kararını bekleyeceğini söylüyor.