BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69
HABER /  GÜNCEL

Atike Sultan kimdir Kösem'in kızı Burnaz'ın hayatı ve ölümü!

Atike Sultan kimdir? Valide Mahpeyker Kösem Sultan'ın kızı Burnaz Atike Sultan'ın hayatı ve ölümü haberimizde.

Abone ol

Kösem Sultan ve Osmanlı Padişah'ı Burnaz Atike Sultan kimdir? Atike Sultan nasıl öldü? Muhteşem Yüzyıl Kösem - Bağdat Fatihi IV. Murad dizisi ile birlikte hayatı merak konusu haline gelen Atike Sultan'ın hayatı ve ölümü haberimizde.

ATİKE SULTAN KİMDİR? - MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM

Muhteşem Yüzyıl Kösem... Atike Sultan ya da Burnaz Atike Sultan (d. 1614, İstanbul - ö. 1674 (?), İstanbul) Osmanlı padişahı I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma kızı, IV. Murad'in kız kardeşi, Şehzade Kasım'in ikiz kardeşi ve I. Ibrahim'in ablasıdır.

1614 senesinde Topkapı Sarayı'nda İstanbul'da dünyaya geldi ve Şehzade Kasım'ın ikiz kar­deşi olduğu söylenir ve kardeşi İbrahim'den bir yıl önce doğdu.

Amcası I. Mustafa'nın tahtan indirilmesinin ardından abisi II. Osman padişah oldu. Genç Osman'ın kararıyla annesi Kösem Sultan ile birlikte eski saraya gönderilmişlerdir. 1623'dr diğer abisi IV. Murad tahta çıktı ve Kösem Sultan yeniden Valide Sultan oldu.

Şehzade İbrahim'in ikiz kardeşidir. Annesine, sarayın yerleşik kurallarına başkaldırmakta beis görmez. Sultan Murad tarafından ailenin en sevilen bireyidir. Sultan Murad ağabeyinin kıymetlisidir Âtike. Farya ile de yakın olan Atike; zamanla annesi Kösem Sultan ve ablası Gevherhan Sultan ile karşı karşıya gelecektir.

ATİKE SULTAN'IN EŞİ VE ÇOCUKLARI

O dönem Osmanlı Devleti bir krizdeydi ve Kösem Sultan sadık devlet adamlarına kızlarını vermişti. Hanzade Sultan 1623'te Bayram Paşa'yla, Gevherhan Sultan 1624'de Topal Recep Paşa'ya, Ayşe Sultan 1625'de Hafiz Ahmet Paşa'ya ve Fatma Sultan 1626'da Kara Mustafa Paşa'ya verildi. Atike Sultan'da gençliğinde Cafer Paşa'yla evlendirilmiştir.

I. İbrahim'in ilk eşi Turhan Sultan'ın sarayda eğitimiyle özel olarak Atike Sultan görevlendirildi ve IV. Mehmed'e mürebbiyelik yâni terbiye ve yetişmesinde önemli rol oynadı. Önce Cafer Paşa'yla, sonra 1633'te Gürcü olan Koca Kenan Paşa ile evlendi. 19 yıl süren bu izdivaçtan sonra Kenan Paşa 1652 senesinde ikinci sadrazam iken vefat etti ve Atike Sultan dul kaldıktan ardından aynı sene Doğancı Yusuf Paşa ile evlendi. Bilinen bir çocuğu yoktur.

ATİKE SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Ölüm tarihi kesin olmamakla birlikte 1674 olduğu düşünülmektedir. Vefatının ardından Ayasofya Camii'nde kardeşi I. İbrahim'in yanına gömülmüştür.