BIST 10.187
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.406,07
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün sanılan söz bakanın çıktı!

Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği ünlü sözün, aslında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya ait olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Polis ve jandarmaya atfen Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği ünlü sözün, aslında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya ait olduğu ortaya çıktı.

"Sizin hali tavrınızdaki mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzdeki intizam ve ciddiyet, size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti." Zaman gazetesinde yer alan habere göre, bu sözün Atatürk'e ait olmadığı ortaya çıktı..

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluşunun 166. Yılında 166 Belge' adlı yayını birçok ezberi bozacak nitelikte. Kitapta yer alan '1928 yılı Cumhuriyet Törenlerinde Polisin Takdiri' başlıklı belge, yıllardır Atatürk'ün sanılan ünlü sözün aslında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından söylendiğini gün yüzüne çıkardı.

Belgeye göre 1928 yılının Cumhuriyet Bayramı törenlerinde polis ve jandarmanın gösterdiği muvaffakiyet, Cumhurbaşkanı Atatürk ile Başvekil İsmet İnönü tarafından büyük takdir topladı.

İçişleri Bakanı Şükrü Kaya da polis ve jandarma kuvvetleri adına bir çay ziyafeti verdi. İşte İçişleri Bakanı Kaya bu sırada o ünlü sözü dile getirdi:

"Dün sizin hali tavrınızdaki mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzdeki intizam ve ciddiyet size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti. Çünkü herkes biliyor ki ve bilmelidir ki, polis ve jandarma kuvvetleri vatandaşlara huzur ve sükun temin eden Cumhuriyet'in kanunlarına ve medeniyet düşmanlarına karşı kullandığı bir kalkandır. Binaenaleyh Cumhuriyet'in kanunlarına ve memleketin huzur ve asayişine karşı gelebilecek ve vatandaşların hürriyetine tecavüz edebilecek her şeririn kafası behemahal bu kalkana çarpmalı ve parçalanmalıdır."