BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Atanamayan öğretmen sorununa neşter

Milli Eğitim Bakanlığı , atanamayan öğretmen sorununu çözmek için önemli bir çalışma başlattı.

Abone ol

10 yıllık öğretmen ihtiyacı belirlendi. Artık üniversite kontenjanları, ihtiyaca göre tespit edilecek. Öğretmen adayı da açık olan branşı seçerek yıllarca atama bekleme derdinden kurtulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, atanamayan öğretmen sorununu çözmek için önemli bir çalışma başlattı. Zaman Gazetesinin haberine göre, YÖK ve üniversitelerle yürütülen projeyle öğretmen adaylarının, ihtiyaç duyulan alanda ve sayıda istihdamı sağlanacak. Üniversite kontenjanları, öğretmen ihtiyacına göre belirlenecek. Öğretmen adayı, üniversite tercihi yapmadan önce MEB’in 10 yıllık ihtiyacını elektronik ortamda görüp ona göre seçimde bulunacak. Böylece bazı branşlarda yığılma, bazılarında ise öğretmen bulamama sorunu yaşanmayacak.

Zaman Gazetesi'nin edindiği bilgiye göre ‘Öğretmen İstihdam Projeksiyonları’ projesinin açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenlikte arz-talep ve istihdam arasında ciddi uyumsuzlukların meydana geldiğini söyledi. Arz ve talebi buluşturmayı amaçladıklarını belirten Bakan Nabi Avcı , istihdam projesiyle ilk ve orta öğretimde, kamu ve özel okullarda 2023’e kadar ihtiyaç duyulacak öğretmen sayısını belirlemek istediklerini kaydetti.

Yapılacakları şu sözlerle anlattı: “Öncelikle öğretmen arz-talep projeksiyonları hazırlanacak. Ardından öğretmenliğe ilişkin insan kaynakları politikası ortaya konulacak. YÖK ve öğretmen yetiştiren fakültelerimiz, planlama ve yönetim imkânına kavuşacak. İstihdam edilebilecek öğretmen sayısına göre üniversite öğretmenlik program kontenjanları belirlenecek. Arz rasyonel verilere göre şekillendirilebilecek.”

Nabi Avcı’nın verdiği bilgiye göre bugüne kadar öğretmen arz ve talebini etkileyen tüm değişkenler incelendi. Veriler, YÖK ve ÖSYM tarafından derlendi. Arz ve talebin belirlenmesinde etkili olan değişimler, Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün katkısıyla belirlendi. 2012-2023 yılları arası il, şehir köy ve cinsiyet ayrıntısında tekli yaşlarda okul çağı nüfus projeksiyonları hesaplandı. Ayrıca 10 yıl boyunca yapılan atamalar kaydedildi. İstihdam projesiyle bakanlık, insan kaynakları planlamasını daha verimli şekilde yapacak. Adaylar da kariyer planlarını buna göre oluşturacak.

Özür durumu tayini başladı

Milli Eğitim Bakanlığı, özür durumundan yer değiştirmelere ilişkin talepleri bugün almaya başlayacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, okullarda görevli öğretmenlerin iller arası eş durumu, sağlık durumu ve genel ve özel hayatı etkileyen sebeplere bağlı yer değişiklileri başvurularının 31 Ocak–6 Şubat tarihleri arasında iki aşamada elektronik ortamda alınacağı vurgulandı.