BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Asparagasçı kameramana uyarı

Seray Sever'e saldıran tinercileri ayarttığı gerekçesiyle suçlanan kemeramana Basın Konseyi'nden uyarı geldi. Basın Konseyi'nin bu kararında Celalettin Cerrah etkili oldu.

Abone ol

Basın Konseyi, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz’ın şikayeti üzerine bazı tinercileri sanatçı Seray Sever’i taciz etmeleri için teşvik ettiği gerekçesiyle FLASH TV Kameramanı Mehmet Güngören’in “Uyarılmasına” karar verdi. Şikayet konusu görüntüleri FLASH TV kaynaklı olarak kullanan SHOW, TGRT ve CINE 5 televizyonları ile İHLAS HABER AJANSI ve CİHAN HABER AJANSI hakkında ise “Şikayetin yersizliğine” karar verildi. Karar şöyle:


-- KARAR --

ŞİKAYETÇİ: İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz

ŞİKAYET EDİLEN: SHOW TV, İHLAS HABER AJANSI (IHA)-TGRT TV, CINE 5, CİHAN HABER AJANSI (CİHAN), FLASH TV

ŞİKAYET KONUSU: Televizyonların haber bültenlerinde 10 Şubat 2005 tarihinde yayınlanan “Sanatçı Seray Sever’e Tinercilerin Saldırısı” içerikli haberlerde, madde bağımlısı “tinerci” saldırganların Beşiktaş Kültür Merkezi önünde sanatçı Seray Sever’den para istediklerini, bu arada Seray Sever’i taciz ettiklerini, Seray Sever’in yalvarmalarını, taksiye binip saldırganlardan kurtulmaya çalışmasını, Sever’in kurtulma çabasının aynı saldırganlar tarafından “Allah’ını s…rim senin, Sanatçı değil misin lan” şeklindeki küfürlerle engellenmesini, Sever’in taksiye binmesinin elle tacizler ve küfürlerle defalarca engellenmesini, bir arabanın altında ezilme veya bıçaklı saldırın tehlikesi atlatan Sever’in kurtulmak için verdiği mücadeleyi, Sever’in umutsuzca polisten yardım istemesini gösteren görüntülere yer verilmiştir.

İDDİA: : İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Basın Konseyi’ne yaptıkları başvuruda, madde bağımlısı “tinerci” kişilerin ifadelerine dayanarak, Beşiktaş Kültür Merkezi önünde 10 Şubat 2005 tarihinde saat 23.00 sıralarında sanatçı Seray Sever’den para istemeleri için bazı televizyon kameramanları veya belirli bir kameraman tarafından yönlendirildiğini bildirmişler, Basın Meslek İlkeleri’nin “Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” içerikli 12. maddesinin ihlal edildiğini belirterek, “gerekli uyarının yapılmasını” istemişlerdi.

CEVAP: SHOW TV, TGRT TV-İHLAS HABER AJANSI (IHA), CINE 5, CİHAN HABER AJANSI (CİHAN) adına Basın Konseyi’ne gönderilen cevaplarda, kameramanların bazı tinercileri sanatçı Seray Sever’e saldırmaya azmettirdiği iddialarını reddetmişler ve görüntülerin FLASH TV’den alındığını belirtmişlerdir.

FLASH TV Haber Müdürü Gökhan Taşkın da, söz konusu televizyonların görüntüleri İHA ve CİHAN Haber ajanslarından aldıkları ve bu ajanslara da görüntüleri FLASH TV olarak kendilerinin verdiğini belirtmiştir. FLASH TV Haber Müdürü Gökhan Taşkın, şikayet konusu olayı görüntüleyen görevlinin FLASH TV Kameramanı Mehmet Güngören olduğunu, kameraman Mehmet Güngören’le konuyu görüştüğünü, kameraman Güngören’in para karşılığında bazı tinercileri Seray Sever’i taciz etmeleri için yönlendirdiği iddialarını reddettiğini, Haber Müdürü olarak kameramanının bu açıklamasından ikna olduğunu, daha sonra Güngören’in işine konuyla ilgisi olmayan bir başka nedenle son verildiğini, Güngören’e ulaşılabilecek herhangi bir telefon numarası bulunmadığını söylemiştir.

DEĞERLENDİRME VE KARAR: Durumu değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu (BKYK), 12.05.2005 günlü toplantısında,

Seray Sever’e bazı tinercilerin saldırmasını gösteren görüntüleri FLASH TV’den alarak abonelerine dağıtan İHLAS HABER AJANSI (IHA) ve CİHAN HABER AJANSI (CİHAN) ile bu görüntüleri söz konusu haber ajanslarından alarak kullanan SHOW TV, TGRT TV ve CINE 5 televizyonlarının kameramanlarının olay yerinde bile olmadığının anlaşıldığı gerekçesiyle

SHOW TV, TGRT TV ve CINE 5 televizyonları ile İHLAS HABER AJANSI (IHA) ve CİHAN HABER AJANSI (CİHAN) haklarında işlem yapılmasına gerek olmadığına, bu nedenle “Şikayetin yersizliğine”,

Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nin bütün gayretlerine rağmen hiçbir şekilde kendisine ulaşılamayan ve kendisiyle konuşulamayan FLASH TV Kameramanı Mehmet Güngören’in ise olayı görüntüleyen kişi olduğunu anlaşıldığı, eldeki bilgiler ışığında bazı tinercileri yönlendirdiği kanısının ağırlık kazandığı gerekçesiyle

Basın Meslek İlkeleri’nin “Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” içerikli 12. maddesinin ihlal edildiği sonucuna vararak, FLASH TV Kameramanı Mehmet Güngören’in “Uyarılmasına” oyçokluğu ile karar vermiştir.

Kaynak : www.basinkonseyi.org.tr