BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL

Askerin babasına şok yanıt

Kaçırılan erin babası 'oğlumu kurtarın' diye Meclis'e başvurdu. Yanıt babayı şok etti.

Abone ol

PKK'nın kaçırdığı askerlerden Mehmet Şenkul'un babası Ali Şenkul, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurarak, oğlunun kurtarılması için yardım istedi. Aldığı cevap şok etti: "Dağa çıkıp inlerde esir askerleri alamayacağımızı tahmin edersiniz"

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bugün basına kapalı bir toplantı yaptı ve Hakkari Dağlıca'da PKK tarafından tabura yapılan baskında 12 askerin şehit edildiği olayın ardından kaçırılan 8 asker arasında yer alan Mehmet Şenkul'un babası Ali Şenkul'un başvurusunu gündemine aldı. Komisyon, söz konusu dilekçeyi araştıracak yeterli kaynağımız yok diyerek AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla TBMM Dilekçe Komisyonu'na havale edildi. Komisyonda CHP ve DTP'li üyeler kayıp asker ile ilgili dilekçenin Başbakanlığa sevkedilmesini istedi.

'İNLERDE ASKER Mİ ARAYALIM?'

Alınan bilgiye göre, Komisyon Başkanı AKP'li Üskül, komisyonun çalışmalarını düzenleyen yasanın kaçırılan askerlerle ilgili çalışma yapmaları için bir görev tanımı yapmadığını savunarak, Dilekçe Komisyonu'na gönderilmesi gerektiğini söyledi. Üskül, Dilekçe Komisyonu'nun İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına başvurarak gerekli bilgileri alıp, askerin ailesine bildirebileceğini ifade etti. Üskül, "Dağa çıkıp inlerde esir askerleri alamayacağımızı tahmin edersiniz" dedi.

HERKESİN SORUMLULUĞU VAR

Bu öneriye karşı çıkan DTP'li Akın Birdal, olay karşısında TBMM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere İHD ve benzeri sivil toplum örgütlerinin yanı sıra birey olarak tek tek herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü söyledi. Birdal, "Komisyon olarak bu konuyla yakından ilgilenmeliyiz. Bunun geçmişte yaşanmış örneği var" diyerek "arabuluculuk" iması yaptı.

CHP ELEŞTİRDİ

Komisyonun CHP'li milletvekilleri de olayın Dilekçe Komisyonu'na sevk edilmesini sert bir dille eleştirdi. Sorunun muhatabının doğrudan Başbakan Recep Tayip Erdoğan olduğunu söyleyen CHP'li Ahmet Ersin, "8 askerin kaçırılmış olması Türkiye için ciddi bir prestij kaybıdır.
11 gündür bu askerlerin ailelerine kavuşturulması gereğini muhatabı olan hükümet ne yapmıştır? Bugüne kadar neden bir önlem alınamamıştır. Bu soruları resmi bir yazışmayla Başbakana sorulması gerekmektedir." diye konuştu.

Ersin "Bizim komisyonumuza kiracısından şikayet eden, kocasından şikayet edenlerin dosyalarını da içeriyor. Bu bir kiracı veya ev sahibi konusu değil. İnsan hakları ihlali, hatta yaşam hakkı ihlaline kadar gidiyor. Hükümet hangi yöntemle olursa olsun bu askerleri kurtarmak durumundadır" diye konuştu.

DAĞA MI ÇIKALIM ?

Bu arada, Başkan Üskül komisyon toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ilginç bir çıkış yaptı. Komisyonun görev alanına giren konuların, insan hakları ihlali olduğunu bu olayda da insan hakkı ihlalinin olduğunu söyleyen Üskül,"Ancak, komisyonumuzun bu konuyu araştırma araçları yok. Yasa bize terör örgütünün elinde bulunan kişilerin oradan alınıp, kurtarılmasıyla ilgili bir görev vermediği gibi, bunu sağlayacak araçlarımız da yok. Yani bizim kuracağımız bir alt komisyonun, dağa çıkıp inlerde esir alınmış ya da kaçırılmış askerleri aramasının söz konusu olamayacağını hepiniz takdir edersiniz" dedi.