BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.503,92
HABER /  GÜNCEL

Askerin İskenderun tutanağı şaşırttı

İskenderun'da altı askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor. İstihbarat zaafı çok konuşulacak gibi..

Abone ol

31 Mayıs gecesi altı askerin şehit olduğu İskenderun'daki askeri üssün 16 Aralık 2009'da uyarıldığı ortaya çıktı. Geçen yıl iki ayrı operasyonda ölen PKK'lıların üzerinde altı askerin şehit olduğu Remzi İlboğa Kışlası'na ait fotoğraf ve video görüntüleri ele geçirildi. Askeri birliği ziyaret eden iki subay tutanak tutarak baskın istihbaratını paylaştı.

Taraf gazetesinden Mehmet Baransu yine çok konuşulacak habere imza attı ve saldırıyı haber veren askeri tutanağı yayınladı.

ÖLEN PKK'LILARIN ÜSTÜNDEN ÇIKTI

Neden kolay baskın yiyorlar?
Taraf Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan İskenderun'daki istihbarat zaafını yazdı.  Bugünkü köşesinde askere kritik sorular yöneltiyor:

"Göstere göstere gelen bu baskınlardan dolayı soruşturulan, cezalandırılan kimse var mı, herhangi bir generale hesap sorulmuş mu?
Hayır.
Neden bizim ordu bu kadar kolay baskın yiyor?
Neden baskın geleceğini bile bile önlem almıyor?
Neden bu kadar çok asker kaybediyor?
Her şeyi tartışmaya meraklı medya da, politikacılar da, bu konuları tartışmaya yanaşmıyor, askerlerin neden hiç korunmadığını sormuyor, "baskının geleceğini bildiğiniz halde neden önlem almadınız" demiyorlar.
Çünkü generallerin "sinirlenmesi", askerlerin ölmesinden daha önemli onlar için.
Sürekli politikayla uğraştığı için askerliği unutan, baskının geleceğini bile bile askerlerini ölümden kurtaramayan bir ordu olunca da, Akdeniz'de geminizi basıp vatandaşlarınızı pervasızca öldürebiliyorlar.
Çekinmiyorlar.
Çekinmelerini istiyorsanız, vatandaşlarınızın o kadar rahatlıkla öldürülmemesini istiyorsanız, asker çocuklarınızı en hafif deyimle "aldırmazlık" yüzünden ölüme teslim etmek istemiyorsanız, bütün bunların hesabını sormak zorundasınız.
Hesap vermeye başladıklarında, bu ülkenin insanları da uluslararası sularda o kadar kolay öldürülmeyecek demektir. "

İskenderun saldırısını haber veren tutanak 16 Aralık 2009 tarinine ait. Tutanakta Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, Kurmay Yarbay Agah Çelik ve Jandarma Üsteğmen Gökhan Bakışkan'ın imzası var. Tutanakta Hatay İl Jandarma Komutanı tarafından verilen emir gereği 17 Temmuz ve 7 Ağustos tarihlerinde PKK'lılarla çatışma yaşandığı ve ölenlerin üzerinde ele geçirilen fotoğraf ve video kayıtlarının çıktığı belirtiliyor. Yapılan incelemelerde bu görüntülerin 51. Bakım Merkez Komutanlığı ve Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'na ait olduğu tespit edilmiş.

HEDEFTEKİ ÜSSE İKİ SUBAY GİTTİ

16 Aralık 2009 günü iki birliği de resmi ziyaret yapılmış ve ilgili fotoğraf ve görüntüler önce 51. Bakım Merkez Birlik Komutanı Albay Hasan Biçer'e gösterilmiş. Ardından da diğer birliğe geçilmiş ve aynı görüntüler Güvenlik Bölük Komutanı Deniz Üsteğmen Erhan Akargöl ve İkmal Yüzbaşı Erol Buğran'a gösterilmiş. Tutanakta her iki birlik komutanının da PKK'nın yapacağı saldırı konusunda bilgilendirildiği notu düşülmüş. "Her iki birlikle de mevcut bir terörist eylem tehdidine karşı ne gibi önlemler alabilecekleri hususunda bilgi alışverişinde bulunulmuştur" denen tutanakta, İskenderun saldırısı öncesi birliklerin haberdar edildiği ve saldırıya karşı ne gibi önlemler alacaklarının bilindiği açıkça görülüyor.

KÖYLÜLER DE İHBAR ETMİŞTİ 

Baskının ardından ilginç bir bilgi daha ortaya çıkmıştı. Taraf'a konuşan Güzelköy sakinlerinden M.B ve C.B, 29 Mayıs günü köylerine 3-4 km mesafede silahlı altı kişi gördüklerini, durumu köy muhtarıyla birlikte Jandarma karakoluna giderek anlattıklarını söylemişti.