BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  DÜNYA

Askeri müdahale istenmemektedir

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’ye olası bir askeri müdahaleyle ilgili, “Askeri müdahale teşkil...

Abone ol

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’ye olası bir askeri müdahaleyle ilgili, “Askeri müdahale teşkilatımızın zirve toplantılarında, dışişleri bakanları toplantılarında alınan kararlara göre istenmemektedir” dedi.
İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile birlikte Tarabya Otel’de düzenlenen “Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi” konulu konferansa katıldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, Suriye ve Mısır’la ilgili gelişmeler ile teşkilatın bu bölgede yaşananlara sessiz kaldığı yöndeki eleştirileri değerlendirdi.
Suriye’de olası bir operasyonun çözüm olup olmadığı konusunu değerlendiren Ekmeleddin İhsanoğlu, “Suriye’deki savaş, iç savaşa dönüşmeden biz teşkilat olarak teşhisimizi koymuştuk. Ve dedik ki, burada yeni bir soğuk savaş hali vardır ve uluslar arası camia nelerin yapılması hususunda bir konsensüse ulaşmamıştır, ulaşması zordur. Nelerin yapılmaması konusunda bir konsensüs vardır. Bizim yürüttüğümüz diplomasinin bir kısmı bilinmektedir. Bir kısmını açıkladık, bir kısmını da sırası geldiğinde açıklayacağız. Yaptığınız her şeyi açıklayamazsınız. Çünkü önemli olan netice ve bunlar hassas konulardır. Bugünkü duruma baktığımızda, durum biraz önce söylediğimin devamıdır. Ve bugün tezatlık devam etmektedir. Yani bir taraftan bin 400 kişinin kimyevi silahlarla, gazlarla öldürülmesi kırmızı çizgi sayılırken, klasik silahlarla 100 bin kişinin öldürülmesi kırmızı çizgi sayılmaması. Burada farklı şeyler var bunları anlamak lazım” dedi.

“ASKERİ MÜDAHALE TEŞKİLATIMIZIN KARARLARINA GÖRE İSTENMEMEKTEDİR”
“Askeri müdahale teşkilatımızın zirve toplantılarında, Dışişleri Bakanları toplantılarında alınan kararlara göre istenmemektedir” diyen İhsanoğlu, “Diplomatik çözümün, siyasi çözümün gerçekleşmesi için destek verilmektedir. Cenevre 1’deki ulaşılan unsurların uygulanması lazımdır. Cenevre 1’in başarısızlığa uğradığı ilk günler ben şahsen genel sekreter olarak, Cenevre 2’nin yapılması gerektiğine işaret ettim. Ve şimdi gördüğümüz kadarıyla bu mesele bu tarafa gitmektedir. Ama bunlar yapılırken, şu unutulmamalıdır. Yani 1400 kişinin kanının sorumluluğu araştırılırken, yüz bir kişinin de araştırılması lazım” şeklinde konuştu.

“TÜRK HÜKÜMETİ, TEŞKİLATIMIZIN SAYGIDEĞER BİR ÜYESİDİR”
İhsanoğlu, Bülent Arınç’ın konferansta yaptığı konuşmayla ilgili “Sayın Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalar Türk hükümeti adına yapılmış bir açıklamadır. Türk hükümeti teşkilatımızın saygıdeğer bir üyesidir. Değişik bakanların, başbakanların, cumhurbaşkanlarının yaptığı açıklamalar üzerine yorum yapmak durumunda değilim” dedi.
İİT’nin Mısır konusunda sessiz kaldığı söylentilerini de değerlendiren İhsanoğlu, “Bizim beyanatlarımız kayda geçmiştir, web sayfamızda aldığımız kararlar, ifade ettiğimiz beyanlar mevcuttur. Sadece Türk kamuoyuna yaptığım açıklamalar kayda geçmiştir. Ve bu tartışmalar yapıldığı gün de buna ilişkin katıldığım televizyon programında açıklama yaptım. Tweet olarak paylaştım. Onun dışında söyleyecek bir şeyim yok. Ben polemik adamı değilim” şeklinde konuştu.
Ekmeleddin İhsanoğlu daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la ‘İslamofobi’ konulu karikatür sergisini gezdi.
(İHA)