BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Asker bu açıklamayla iki mesaj verdi

TSK 17 Aralık operasyonuna ilişkin neen açıklama yaptı. Milliyet yazarı Serpil Çevikcan perde arkasını yazdı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, "Balyoz" ve "Ergenekon" davalarında tutuklu askerler için yeniden yargılanma seçeneğini Milli Güvenlik Kurulu toplantısına taşıdığı öne sürüldü.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Orgeneral Necdet Özel’in bir süredir üzerinde çalıştığı dünkü TSK açıklaması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yapıldı

Kimileri için şaşırtıcı olsa da açıklamanın Erdoğan'ın danışmanı Akdoğan'ın "orduya kumpas kuruldu" ifadesinin arkasından gelmesinin tesadüf olmadığı dile getiriliyor. Milliyet si yazarı Serpil Çevikcan, askerin açıklamasının ayrıntılarını

AÇIKLAMA NİYE YAPILDI?
Açıklamanın yapılmasının ardından Ankara kulislerinde TSK’nın çok tartışmalı olan söz konusu soruşturma sürecine yönelik, üstelik siyasi tartışmalara hiçbir biçimde girmek istemediğini de vurguladığı bir duyuruyu yapması, bunun perde arkasına bakmayı zorunlu kıldı.
Ankara kulislerine yansıyan bilgiler, açıklamaya giden sürecin 2004 MGK kararının basına yansımasıyla başladığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı, Ak Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın “Orduya kumpas kurulduğu” yolundaki ifadelerinin de yer aldığı yazısıyla hızlandığını gösteriyor. Başbakan Erdoğan’ın en yakınındaki birkaç isimden biri olan Akdoğan’ın, hükümete kurulmaya çalışılan kumpasın, geçmişte orduya da kurulduğu yolundaki bu mesajının, hükümetin olaya bakışını açıkladığına şüphe yok.
Hükümet, kendisini hedef alan operasyonda, delil üretimi, tapelere eklemeler yapılması, bilgilerin basına sızdırılması gibi yöntemlerin uygulandığını ısrarla söylüyor.

YARGILAMANIN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE TARAFSIZLIK MESAJI
Edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Özel, aslında bir süredir dünkü açıklamanın hazırlığını yapıyor. Özel’in, dün kamuoyuna duyurulan TSK açıklamasının Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını da belirtmek gerekiyor.
Ankara’da Genelkurmay açıklamasının esas itibariyle 2 mesajının olduğu vurgulanıyor. Bunlardan birincisi Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda mahkeme tarafından suçlu bulunan ya da tutuklu olarak yargılanan TSK personelinin yeniden yargılanması, durumlarının tekrar gözden geçirilmesi beklentisi. Yeniden yargılamanın delillerin hukukiliği, yargısız infaz, soruşturma yöntemleri dikkate alınarak gerçekleştirilmesi.
İkincisi, açıklamanın bütününe hakim olan TSK’nın “siyasetin dışında” kalmaya gösterdiği özenin vurgulanması. Genelkurmay, böylece eskiden bu yana bu davalarla ilgili gündeme getirdiği “usul” ve “esasa” ilişkin görüşlerini bir yandan güncellerken, diğer yandan 17 Aralık operasyonu ile başlayan tartışmanın siyasi boyutunun tamamen dışında olduğunun altını çiziyor.

MGK VE DÖRTLÜ ZİRVE
Org. Özel’in devletin zirvesinin buluştuğu MGK’da konuya ilişkin hassasiyetini yeniden dile getirdiği ve bu çerçevede yürümekte olan davaların yeniden gözden geçirilmesi beklentisini dillendirdiği belirtiliyor. Özel’in delillerin hukukiliği konusunda geçmişte yapılan uyarıların mahkemelerce dikkate alınmadığını vurguladığı da kaydediliyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, konu, Milli Güvenlik Kurulu zemini dışında da Özel tarafından dikkate sunuldu. Orgeneral Özel, aynı gün, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’nın yer aldığı toplantıda 17 Aralık operasyonunun ardından soruşturma yöntemleri ile ilgili yaşanan tartışmalardan hareketle, “yeniden yargılama beklentisini” iletiyor.

ASKER DÜN NE AÇIKLAMA YAPMIŞTI?

Genelkurmay resmi internet sitesinden 6 maddeyle duyurulan yazılı açıklama şöyle:

1.   Son günlerde ülke gündeminde önemli yer tutan bir soruşturma ile ilgili olarak medya organlarında Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren bazı yazı ve yorumlara yer verilmektedir.

2.   Türk Silahlı Kuvvetleri; Anayasa ve Kanunlarla kendisine verilen görev ve sorumluluklarını, her türlü siyasi düşünce ve oluşumun dışında olarak, Türk Milletine en üst seviyede hizmet etme arzusu ile yerine getirmektedir.

3.   Türk Silahlı Kuvvetleri, görevlerinin ifasında Anayasada kabul edilen hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve demokratik toplum gerekleri prensiplerine bağlılığı temel esas almaktadır.

4.   Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bazı emekli ve muvazzaf personeli ile ilgili olarak yürütülen soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde, hukuka ve yargı bağımsızlığına saygı çerçevesinde hareket edilmesine büyük özen gösterilmiş, öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal kimliğinin olumsuz etkilenmemesi amaçlanmıştır.

5.   Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile ilgili adli süreçler, ilgili mevzuattan kaynaklanan görev ve sorumluluklar kapsamında takip edilmiş, hukuka uygunluğu konusunda tartışmalara ve farklı yorumlara neden olan işlem ve uygulamalar devletin en üst karar organlarına ve en yetkili makamlarına sürekli bildirilmiştir.

6.   Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir şekilde siyasi tartışmaların içerisinde yer almak istememektedir. Bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal kimliğini ve personelinin hukuki durumunu ilgilendiren konulardaki gelişmelerin hukuk devleti ve hakkaniyet ilkelerine bağlı kalınarak sonuçlandırılmasının yakından takip edilmesine devam edilecektir.