BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Zaman yazarından olay İran yazısı

Yolsuzluk iddiasıyla 17 Aralık'ta düzenlenen operasyonu değerlendiren Zaman yazarı Bilici, hükümeti çok kızdıracak

Abone ol

17 Aralık operasyonunu yazan Zaman si yazarı Abdülhamit Bilici, hükümetin İran üzerinden Esad rejimini finanse ettiğini yazdı.

Yazara göre Tahran için bir sürü risk alan, Suriye’de görünüşte İran’la mücadele eden Türkiye şaibeli ülke haline getirildi.

"Kutuplaştırıcı politikalar nedeniyle zaten kızgınlığı tavan yapmış olan muhalif kitleler AKP’ye öfkeli." diyen yazar, bugünkü köşesinde yolsuzluktaki güvenlik risklerine dikkat çekti.

FOSSEPTİK BORUSU PATLAMIŞ GİBİ

Rüşvet ve yoluzluk operasyonunda milyar dolarların havada uçuştuğunu yazan Bilici, yaşananlar için "Adeta çok asude, güzel kokular içindeki bir çiçek bahçesinin altından geçen fosseptik borusu patlamış gibi. Herkes neye uğradığına şaşkın." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların gerçeği görmesini engellemek için İsrail, ABD, Gezici işadamları, camia, diğer uluslararası güçleri olağan günah keçileri ilan edildiğini savunan yazar, olayın İran boyutuyla ilgili görüşleri hükümeti çileden çıkartacak gibi.

HER TÜRLÜ DIŞ ŞANTAJA AÇIK HALE GETİRİR

(...)İç gündemi sarsan bu skandalın dikkatten kaçan ve komplo teorilerine değil belgelere dayanan ve hem dış politika hem milli güvenlik açısından çok kritik iki yönü var: Birincisi, İranlı Reza Zarrab’ın bakanlarımızla giriştiği rüşvet ilişkisinin ortaya koyduğu vahim tablo. İddialar doğruysa yetimin malının yenmesi bir yana bu ilişki bakanları her türlü dış şantaja açık hale getirir. Bu şekilde yakayı kaptırmış bir bakanın şantaj karşısında yapmayacağı hiçbir şey olmaz.

TÜRKİYE ŞAİBELİ ÜLKE HALİNE GETİRİLİYOR

İkincisi, İran’la yapılan ticaretin özellikle son iki yıla ilişkin tuhaf sonucu. Türkiye için önemli bir ticaret bu ama asıl ambargolar altındaki İran için can simidi. Hâlbuki İran, karşı karşıya olduğumuz Baas rejiminin en önemli finansörü. Yani Türkiye’nin karapara aklama riski üstlenerek yaptığı bu paranın en azından bir kısmının Baas’a gittiğine kuşku yok. Suriye’deki radikal gruplarla ilişkiyle yan yana koyunca vahim bir durum. İsrail ve ABD ile arasını düzelten İran, Ortadoğu’nun “yapıcı, barışçı” ülkesi. Tahran için bir sürü risk alan, Suriye’de görünüşte İran’la mücadele eden Türkiye ise şaibeli ülke haline getiriliyor.

Düşmanını finanse etmek nasıl bir ilişkidir?!."