BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Asil Nadir davasında son perde

Kuzey Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, İngiltere ağız ceza mahkemesi tarafından yaklaşık 20 yıllık itham edildiği 10 suçlama nedeniyle mahkûm oldu.

Abone ol

Kuzey Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, İngiltere ağız ceza mahkemesi tarafından 20 yıldır itham edildiği 10 suçlama nedeniyle mahkûm oldu.

Yönetiminde etkin olduğu Polly Peck şirketinden 29 milyon sterlini usulsüz olarak diğer şirketlerine aktardığına hükmedilen Nadir, hakkındaki üç suçlamadan ise beraat etti.

Old Baileys mahkemesinin, 71 yaşındaki işadamı hakkındaki cezaya perşembe günü karar vereceği duyuruldu.

Eşi Nur Nadir ise mahkûmiyet kararlarını temyiz edeceklerini söyledi.

İşadamının, Londra'nın güneydoğusundaki Belmarsh hapishanesinde tutulduğu sanılıyor.

Nur Nadir, götürülüşü sırasında el salladığı eşinin suçsuz olduğunu savunarak, "Suçlu bir adam, adaletle yüzleşmek için kendi iradesiyle geri gelmez" dedi.

Ağır Dolandırıcılık Ofisi SFO'nun açtığı soruşturma nedeniyle Polly Peck'in batmasının ardından Asil Nadir, 1993 yılında İngiltere tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kaçmıştı.

Nadir'in 2010'da aniden İngiltere'ye dönüşü kamuoyunda yankı uyandırmıştı.

SFO sözcüsü Clare Whitaker, "uzun süredir devam eden davada adil bir sonuca ulaşılmasından memnun olduklarını" söylerken, soruşturmanın kuruma 3 milyon sterline mal olduğunu sözlerine ekledi.

BBC muhabiri Dominic Casciani, Nadir'in kaçışıyla büyük itibar kaybına uğrayan SFO'nun, geç de olsa, bu mahkûmiyet kararıyla zafer elde ettiğini belirtiyor.

Casciani, söz konusu olan paranın Nadir'den tazmin edilmesinin ise ayrı bir uğraş gerektireceğine dikkat çekiyor.

İmparatorluk kurmuştu

1980'de İngiltere'deki iş hayatına bez ticaretiyle başlayan Nadir, yaklaşık 300 bin sterline Polly Peck adlı küçük bir tekstil şirketinden hisse almıştı.

On yıl sonra şirketin değeri 2 milyar sterline çıktı.

Şirket dünya çapında 200 alt kuruluşu olan bir imparatorluğa dönüşürken, Asil Nadir, İngiltere'de Muhafazakâr Parti'ye yaptığı bağışlar ve Türkiye'de medya sektörüne yaptığı yatırımlar ile adından söz ettirmeye başladı.

Nadir, mahkemede, para transferlerini kabul etti ancak bu nakit transferlerinin, şirketin Unipac koluna yapılan ödemelerle dengelendiğini savundu.

Şimdi Nadir'in önümüzdeki ay, Polly Peck alacaklılarının açtığı tazminat davasında hesap vermesi bekleniyor.