BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.398,45
HABER /  EKONOMİ

Asgari ücretliye 100 bin limitli kredi kartı!

Kredi kartına getirilen bin TL’lik limit uygulamasının altından, bazı bankaların ipin ucunu kaçırması çıktı. Asgari ücretliye bile 50-100 bin TL limit verildiği belirlendi.

Abone ol

Taraf'ta Hüseyin Özay'ın haberine göre, Türkiye’de milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ayağa kaldıran kredi kartı limit sınırlamasının altından, asgari ücretlilere verilen rekor limitler çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), kredi kartı limitleri konusunda yaptığı araştırmada, asgari ücret düzeyinde geliri bulunan bazı tüketicilere, 50 bin ve 100 bin liralık kredi kartı limiti tahsis edildiği belirlendi. Yeni düzenleme ile bu kapsamdaki kişilerin limitlerinin kademeli olarak aşağıya çekilmesi öngörülüyor.

BDDK’nın kredi kartı limitleri araştırmasının ayrıntıları şöyle:

152 MİLYAR LİRALIK LİMİT

Kredi kartlarına limit sınırlaması getiren düzenlemenin hazırlık aşamasında, BDDK kredi kartları limitlerini mercek altına aldı. Bu kapsamda, bankaların halen kullanımda bulunan kredi kartlarına aylık olarak yaklaşık 152 milyar liralık limit tahsis ettiği saptandı. Araştırmaya göre, 152 milyar liralık limitin aylık bazda 40-50 milyar lirası kullanılıyor. Geri kalan limit ise atıl olarak duruyor.

LİMİT AŞIMI YÜZDE 10

Araştırmaya göre, kredi kartı kullanıcılarına tahsis edilen limitlerin yüzde 90’nında sorun bulunmuyor. Sadece yüzde 10’luk kısımda limit aşımı yaşanıyor. Geri kalan kullanıcılar ise limitlerini dolduramıyor. Tahsis edilen limitlerin büyük kısmı da, gelirlerle eşdeğer düzeyde bulunuyor. Ve limitlerin büyük kısmı 5 bin liranın altında yer alıyor.

BDDK’YI KIZDIRAN RAKAMLAR

Araştırmada, kredi kartı limitleri ile vergiler için beyan edilen gelirlerde çapraz sorgulamaya alındı. Bu kapsamda yapılan sorgulamada, binlerce vatandaşa gelirinin çok üzerinde limit tahsisi yapıldığı saptandı. Örneğin, aylık geliri asgari ücret düzeyinde bulunan bazı tüketicilere, 50 bin liralık 100 bin liralık limitleri bulunuyor. Söz konusu limitler birden fazla kredi kartına ait durumda. Bazı bankalar ise kredi kartı limitlerinden ek ücret tahsil ettikleri için, talep olmasa da limit artışı gerçekleştiriyor.

İşadamları düzenlemeden etkilenmeyecek

DÜZENLEMEDE, gelirini beyan edemeyen ve 1.000 liranın altında geliri bulunan kişilerin kredi kartı limitlerinin kısıtlaması öngörüldü. Söz konusu düzenleme, doktor, avukat, kuyumcu gibi gelirlerini asgari ücret üzerinden gösteren mükellefleri zor durumda bırakacağı öne sürüldü. BDDK kaynakları, bu kapsamdaki kişilerin, ticari kredi kartından yararlanabileceğini belirterek, dolaysıyla limit kısıtlamasından geliri yüksek olan kesimlerin etkilenmeyeceğini bildirdiler.