BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,89
ALTIN 2.442,66
HABER /  GÜNCEL

Artvin'de sel: 8 kişi yaşamını yitirdi

Artvin'de sağanak yağışların yol açtığı sel ve heyelan nedeniyle 8 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı, bir kişinin kaybolduğu bildirildi.

Abone ol

Artvin'de sel ve heyelan nedeniyle 7 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı, bir kişinin kaybolduğu bildirildi.

Kentte Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde Pazar akşam saatlerinde yoğun yağmur yağışı, Pazartesi günü sabaha kadar devam etti.

Yollar kapandı, bazı köylerle iletişim kesildi

Yoğun yağış en fazla Hopa ilçesini etkiledi.

Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, ilçede son 50 yılın en fazla yağışının meydana geldiğini belirtti.

Sel nedeniyle, Pazartesi gün içinde, Hopa'nın Rize, Artvin ve Sarp Sınır Kapısı ile bağlantısı kesilirken birçok köy yolu kapandı.

Telefon hatlarında meydana gelen tahribat nedeniyle birçok köyle de iletişim kesildi.

Artvin Valisi'nden ilk açıklama

Artvin Valisi Kemal Cirit konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"Kesinleşmiş olmamakla birlikte Hopa merkez Orta Mahallesi'nde çöken bir evde 3 vatandaşımız, Yoldere köyünde 3 vatandaşımız, Yeşilköy'de enkaz altında bulunan bir vatandaşımız olmak üzere toplam 7 vatandaşımızı kaybettik.

"Hopa merkezde bir çocuğumuz kayıp. 17 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Bunlardan 5'inin, ihtiyaca göre Rize'ye sevki gerçekleştirilmiştir."

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın(AFAD), Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle 31 kişilik arama kurtarma ekibini olay yerinde görevlendirdiği bildirildi.

Bakan Eroğlu Artvin'de

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Artvin'e gitti ve incelemelerde bulundu.

Eroğlu ölü sayısının 8'e yükseldiğini açıkladı:

"12 saatte saatte 250 milimetre, metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten bizim hesaplara göre 500 yılda bir debinin geldiği tahmin ediliyor.

"Felaket neticesinde maalesef bazı heyelanlar oldu, 6 vatandaşımızı heyelanda kaybettik, 2 vatandaşımız ayrıca selde hayatını kaybetti. Bir kızımız da kayıp, ekiplerimiz yarın sabah erkenden arama başlayacak. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 8, bir de yavrumuz var kayıp."

Karadeniz'de yoğun yağış uyarısı

Meteoroloji uzmanları ve yetkililer, Karadeniz bölgesinde yoğun yağışların süreceği uyarısını yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Salı günü Samsun, Ordu ve Sinop çevrelerinin, yerel olarak kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve gök gürültülü sağanağın etkisi altına gireceği belirtildi.

Meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımdaki aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan HES ve regülatör tepkisi

Bu arada Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç, felakete "Karadeniz bölgesindeki tahribatın neden olduğunu" söyledi.

Güvenç Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"Karadenizdeki tüm derelerde sayısız HES ve regülatör var. Bu kadar suyu tutamazsınız, bu arazinin kendi dinamikleri var dediğimizde Bizleri boş konuşmakla, elektrik üretimine karşı çıkmakla ve vatan haini olmakla suçlayanlar nerede şimdi?

"Heslerden kurtulabilen sular ise karadeniz otoyolunu geçip denize ulaşamıyor. Karadenizdeki tahribat daha çok felakete gebe!"