BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.384,04
HABER /  GÜNCEL

Artvin'de bavul ticareti yine başladı

Artvin' Kemalpaşa'da bavul ticareti yılların ardından yeniden başladı.

Abone ol
Bir dönem bavul ticaretinin merkezi olan ve her gün binlerce kişinin alışverişe geldiği Artvin Kemalpaşa'da, bavul ticareti yeniden canlanmaya başladı.

Bir dönem Gürcistan'ın uyguladığı vergiler nedeniyle durma noktasına gelen bavul ticareti, iki ülke arasında başlayan kimlikle geçiş uygulaması, sınır ötesindeki turizm hareketliliği ve iş yeri kiralarındaki büyük indirimlerin fiyatlara yansıması sayesinde eski parlak günlerine dönüyor. Kemalpaşa'ya alışveriş için gelenlerin sayısı artarak, günde 5 binlere ulaştı.

Gürcistan, Kemalpaşa'daki bu hareketliliği kendi lehine çevirmek amacıyla ülkesine giriş yapanların satın aldığı tekstil ürünlerine yüzde 18 vergi uygulamaya başlamış ve kargo zorunluluğu getirmişti. Bunun üzerine Kemalpaşa'da ticaret bitmiş, Sarp Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye gelen Gürcü, Azeri ve Ermenilerin ticari yolculuğu da böylece son bulmuştu. Bu olumsuzluklar sebebiyle esnafın yüzde 70'i kepenk kapattı, kimileri battı, bazıları ise zararına satışlarla kendini kurtarmaya çalıştı. Azalan bavul ticareti nedeniyle çok sayıda esnaf beldeyi terk ederken, kalan esnaf da kiraları yüzde 70'e varan oranlarda düşürmek zorunda kaldı. Beldede 15 bin lira olan yıllık kira bedeli 5 bin liraya kadar düştü.
Kemalpaşa'da son dönemde ticaretin yeniden canlanması bölge esnafını da umutlandırdı. Esnaf Sadettin Yılmaz, işlerde kıpırdanma olduğunu belirterek, "Daha da artmasını bekliyoruz. Ümidimiz var. Eski işler yok, ancak hareketlenme var" dedi.

İbrahim Bilgin de "Eskisi gibi olmasa da yine bir hareket var. Gürcistan'dan, Azerbaycan ve İran'dan gelenler oluyor. Küçük esnaf kapatıp gitti." diye konuştu. İsmail Taşkın ise "Şu anda fazla bir iş potansiyeli yok. Fiyatları düşürdük. Ama yine de ekmek parası çıkıyor. Kiralar oldukça düştü. Bu iyi oldu. İlk zaman fiyatlar uçuktu. 15 bin liradan 30 bin liraya kadar yıllık dükkan kiraları vardı. Şimdi 5 - 6 bin liraya kadar düştü." ifadesini kullandı.