BIST 10.498
DOLAR 32,29
EURO 35,07
ALTIN 2.474,56
HABER /  GÜNCEL

Artık doğuda kadının adı var!

Van'da Halk Eğitim Merkezince açılan meslek, okuma-yazma ile sosyal ve kültürel kurslar sayesinde kadınlar, yeni bir yaşama adım atıyor.

Abone ol


Van'da Halk Eğitim Merkezince açılan meslek, okuma-yazma ile sosyal ve kültürel kurslar sayesinde kadınlar, yeni bir yaşama adım atıyor. 

Geçmiş yıllarda sosyo kültürel yapısı nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde genellikle ikinci planda görülen kadınlar, son yıllarda artık yaşamın her alanında yer almaya başlıyor. Töre, aile baskısı, geleneksel yapı kıskacından kurtulan birçok kadın, devlet bünyesinde ya da sivil toplum örgütleri tarafından açılan kurslara katılarak, ekonomik ve sosyal hayatta adından söz ettiriyor.

Çeşitli nedenlerle okula gidemeyen bir çok kadın, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslar sayesinde okuma yazma öğrendi ya da bir meslek sahibi olmaya başladı. Açılan 116 meslek kursunda 1808 kadın ile 85 erkek, bir meslek öğrendi. Bu yıl 652 okuma yazma kursuna, 1497 kadın ile 267 erkek, sosyal ve kültürel alanda açılan 148 kursa ise 2 bin 815 kadın katıldı.   

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nedim Cacim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez bünyesinde açılan kurslara kadınların büyük ilgi gösterdiğini belirterek, 116 meslek kursuna sadece 85 erkeğin müracaat ettiğini söyledi.  

Cacim, 1808 kadının bu kurslara devam ederek meslek öğrendiğini dile getirerek, şöyle devam etti: 

''Kadınlar istihdamı olan meslek kurslarını tercih ediyor. Bu kurslara katılan bazı kadınlar, aldıkları sertifikalarla kendi iş yerini kuruyor ya da herhangi bir kurumda iş fırsatı buluyor. Kadınlarımızın bu kurslara ilgi göstermesi sevindiricidir.  Çünkü önceki yıllara göre, kadınların mesleki kurslara ilgisinde yüzde 100'lük bir artış var. Kadınlar artık evde işsiz güçsüz tüketici konumunda olmak istemiyor. Kendi ayaklarının üzerinde durmak istiyor. Bu, taktir edici bir durum.''

''DOĞUDA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN YÜZDE 90'INI KADINLAR''

Doğuda okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 90'ınını kadınların oluşturduğunu vurgulayan Cacim, şunları kaydetti: 

''Bu nedenle okuma yazma kurslarına katılanların büyük bölümü de kadınlardan oluşuyor. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Türkiye genelinde okuma yazma kursuna katılan kadın sayısı bakımından bu yıl Türkiye birincisi olduk. Bu çok gurur verici bir tablo. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, 2008 yılında başlatılan ve Türkiye tarihinde en büyük kampanya olarak halen devam eden okuma yazma seferberliği, Van'da bütün ilçe ve köylerde devam ediyor.''