BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Artık Bağdata uçuyoruz!

THY 91'de durdurduğu seferleri yeniden başlattı.

Abone ol Türk Hava Yolları, 1991 Körfez Savaşı'nda durdurduğu Bağdat seferlerine 17 yıl aradan sonra tekrar başladı ve THY uçağı, uluslararası Bağdat havaalanına TSİ 14:45'te indi.

Uçakta bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Bağdat Havaalanında, Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah Hasan El Sudani ve Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdulcebbar İsmail tarafından karşılandı. İki ülkenin bakanları bir süre dinlendikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Irak Ulaştırma Bakanı İsmail, "THY'nin Bağdat Havaalanında büro açması ve Irak'a sefer düzenlemesi iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi ve güçlü olduğunun kanıtıdır. Bu adım ve hareket diğer ülkelere ve komşu ülkelere örnek olacaktır. Irak uçaklarının da Türkiye'ye sefer düzenlemesi için birlikte çalışmayı temenni ediyoruz ve bunun için çalışacağız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Irak ve Türkiye arasında imzalanan serbest uçuş anlaşması iki ülke arasında serbest ulaştırmayı kapsıyor. Irak uçakları sadece İstanbul'a değil bütün Türk şehirlerine serbest gidebilecek. Hava nakliyatı ve ulaştırması iki ülke arasında karşılıklıdır. Biz bu işi kolaylaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı ile ilgili konuları Irak tarafıyla birazdan görüşeceğiz ve iki ülke arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesi için çalışacağız. Bu uçuşların iki ülke arasındaki dostluğu ve ilişkileri perçinleştireceğini umuyorum."

Irak Ticaret Bakanı El Sudani de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesini beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye Irak'ı ve Irak halkını herkesten önce desteklemiştir. Irak'ın imarında Türkiye'nin iyi rolünün olacağını umuyoruz. Sayın Tüzmen'in Bağdat'ı üç ay içinde üç kez ziyaret etmesi, Türkiye'nin Irak'a verdiği önemi göstermektedir.

İki ülke arasında kara ve hava yolları, siyasi, kültürel ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesinde büyük rol oynar. Bu yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar doları bulmasını bekliyoruz. Birçok alanda ilişkiler bulunmaktadır. Türk şirketlerinin Irak'ta birçok alanda ve yerde iş almasını bekliyoruz.

THY'nin Bağdat'a uçuş başlatması iki ülke arasındaki ticari ve diğer ilişkilerin geliştirilmesinde büyük rol oynayacaktır.

Irak'a Habur gümrük sınır kapısının yanında ikinci sınır kapısının açılmasını bekliyoruz, üçüncüsüne de ihtiyaç vardır. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2-3 yıl içinde 5 milyar dolardan 10 milyar doların üzerine çıkarılmasını bekliyoruz."


-"TİCARET İÇİN ÇOK FAYDALI OLACAK"-


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de konuşmasına Arapça olarak başladı ve "Bu ziyaretin iki ülke için verimli ve güzel olmasını umuyorum" dedi. Tüzmen, şöyle devam etti:

"Ticaret ve ulaştırma birbirleriyle iç içedir. Iraklı değerli kardeşlerim beni bilirler, tanırlar, biz ne söylediysek yaptık, bugün de sözümüzü tuttuk, yarın da tutacağız. Geçmişte Irak'a trenle geleceğimizi söylemiştik, geldik, uçakla geleceğiz dedik yine geldik.

Bugün ulaştırma bakanlarımızın girişimleriyle THY olarak tarifeli seferlerle haftada dört gün Bağdat'a geleceğiz. Bu iki ülke arasındaki ticaret için çok faydalı olacak. Irak'la Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri her gün, her geçen yıl yeni aşamalar kaydetmekte. 2003'de 940 milyon dolar olan ticaret hacmimiz geçen sene 3.5 milyar dolara çıktı. Bunun önümüzdeki sene 5 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz.

Ticaret hacmimizde yüzde 67 artış meydana geldi. Müteahhitlik ve müşavirlik yatırımlarıyla beraber Türk iş adamlarının Irak'ta 5 milyar dolarlık yatırımları bulunmakta. Müteahhitlik firmalarımız Irak'ın farklı yerlerinde 5 büyük hastanenin yapımını üstlenmiş durumdalar. Halil İbrahim gümrük kapısına yapılacak yatırımlar ve Kerkük Yumurtalık arasındaki petrol boru hattının kullanımının daha yoğun hale getirilmesiyle 2010 yılına kadar 20 milyar dolar yapılması planlanıyor."

"Ben şimdi bir projeden bahsetmek istiyorum, bu proje Türkiye ile Irak arasında serbest ticaret anlaşmasıdır" diyen Tüzmen, şunları söyledi:

"Türkiye Irak'la serbest ticaret anlaşması yapmak istiyor, bunun için AB'den delegasyon talep edeceğiz, bu projeyi Irak hükümetinin de destekleyeceğini düşünüyoruz. Bu projeyle birlikte Türkiye ve Irak arasındaki sınırda 0 bölgesinde bir organize sanayi bölgesi ve serbest ticaret bölgesi kurmayı planlıyoruz. İlk olarak petrol ve elektrik üretimi üzerinden yürütülecek olan bu proje, daha sonra diğer sektörlere de yayılabilir. Habur ve Halil İbrahim gümrük kapıları dışında yeni gümrük kapıları açılması bu projeyle birlikte hızlandırılabilir."

Devlet Bakanı Tüzmen, THY'nin Bağdat'a tarifeli seferlerinin Irak ve Türkiye'ye barış ve huzur getirmesini diledi ve "Hepimize hayırlı olsun" dedi.

Konuşmaların ardından, Irak ve Türk bakanları birbirlerine teşekkür plaketi sundu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Irak heyetine THY'nin uçak maketini hediye etti ve daha sonra pasta kesildi.