BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Arjantin'in işkenceci generale ömür boyu hapis

Arjantin'de 1976-83 yılları arasındaki askeri yönetim sırasında ünlenen gözaltı kampını yönetmiş olan eski General Eduardo Cabanillas ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Arjantin'de 1976-83 yılları arasındaki askeri yönetim sırasında ünlenen gözaltı kampını yönetmiş olan eski General Eduardo Cabanillas ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Buenos Aires'te yapılan mahkemede diğer üç istihbarat görevlisi de cinayet, işkence ve insanları yasadışı şekilde hapsetme suçlamasıyla mahkum edildi.

Kaçırılan 200 dolayında solcu eylemci başkentteki Automotores Orletti adlı gizli hapishanede alıkonmuştu.

Söz konusu tutukluların birçoğu Uruguaylıydı ama aralarında Şilililer, Bolivyalılar, Perulular ve Kübalılar da bulunmaktaydı.

Arjantin'deki silahlı kuvvetlerin kontrolündeki diğer gözaltı merkezlerinde de, binlerce Arjantinli işkence görmüş ve öldürülmüştü.

Bütün bu suçlar, Güney Amerika ülkelerindeki askeri liderlerin muhalefet gruplarını çökertmek için yürüttükleri ve "Akbaba Operasyonu" adıyla anılan eşgüdümlü operasyonun bir parçasıydı.

1975 Yılında yürütülen operasyona Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay katılmıştı.

Mahkeme, eski istihbarat görevlileri Honorio Martinez ve Eduardo Ruffo'yu 25'er yıl; eski askeri istihbarat yetkilisi Raul Guglielminett'yi de 20 yıl hapse mahkum etti.

Kendi anne ve babası, bir makine atölyesi süsü verilmiş gizli hapishane ve işkence merkezine atılan Macarena Gelman, mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını memnunlukla karşıladı.

Gelman'ın babası Marcelo Gelman, Automotores Orletti'ye götürüldükten sonra ölmüş; bedeni de çimento dolu bir silindirle nehre atılmıştı.

Annesi Maria Claudia Garcia ise, kaçırıldığı sırada hamileydi ve Uruguay'a götürülerek izi silindi.

Macarena Gelman, tutukluluk sırasında dünyaya gelmiş ve bir Uruguay polisince büyütülmüştü. Gerçek kimliğini 2000 yılında keşfetti.

Arjantin tarihinde "Kirli Savaş" diye bilinen dönemdeki askeri yönetim sırasında, 30 bin civarında insan öldürüldü ya da ortadan kayboldu.