BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,57
HABER /  DÜNYA

Arjantin'den İspanya'ya petrol resti

Arjantin, petrol şirketi YPF'yi kamulaştırma kararı aldı...

Abone ol

Arjantin hükümeti, İspanya ve Arjantin sermayeli uluslararası petrol şirketi YPF'nin yüzde 51'inin kamulaştırılmasına ilişkin karar tasarısını meclise götürme kararı aldı.

İspanyol haber ajanslarında yer alan haberde, Arjantin hükümetinin aldığı kararda, mevcut durumda yüzde 57'si İspanya şirketi Repsol'a ait YPF'nin kamulaştırılması ve kontrolün yeniden Arjantin devletinin geçmesi öngörülüyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez Kirchner, yaptığı açıklamada, ''Doğal kaynaklarının idaresini elinde tutmayan Amerika kıtasındaki ve belki de dünyadaki tek ülkeyiz ama bu kararı almak için çok daha güçlü sebepler oldu'' dedi.

Kirchner, YPF'nin 1998'de özelleştirilmesinden sonra Arjantin'in net olarak gaz ve petrol ithalatı yapan bir ülke haline geldiğini belirtti.

YPF'nin kamulaştırılması planına karşı geçen hafta İspanya hükümetinden gelen ilk tepkilerde, ''İspanya çıkarlarına karşı düşmanca bir tavır olursa bunun sonuçları da olur. Bu tip durumlarda önlemler açıklanmaz, uygulanır'' denilmişti.

Arjantin hükümetinin bugünkü kararından sonra İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Endüstri Bakanı Jose Manuel Soria ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile acil toplantı yaparken başbakanlıktan basına sızan bilgilerde ''Arjantin'e uygun bir cevap verileceği'' belirtildi. Arjantin hükümetine baskı yapması için AB'den ve müttefiki olduğu diğer ülkelerden destek isteyen İspanya'nın et ve soya gibi Arjantin ürünleriyle ilgili boykot kararı alabileceği iddia ediliyor.

Başbakan Rajoy, bu akşam Madrid'den ayrılarak, Meksika ve Kolombiya'ya resmi ziyarette bulunacak.