BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  GÜNCEL

Arjantin liderine bombalama soruşturması talebi

Devlet Başkanı Kirchner'in 1994'te gerçekleşen bombalama olayındaki İran bağlantısının üstünü kapatmak suçlaması ile soruşturulaması talep edildi. Talebi yapan savcı, dosyayı geçen ay Kongre'ye delil sunmak üzereyken ölü bulunan savcıdan devraldı.

Abone ol

Arjantin'de bir savcı devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner hakkında 1994'te meydana gelen bir bombalama olayındaki İran bağlantısının üstünü örtmek suçlaması ile soruşturma başlatılmasını istedi.

Savcı Gerardo Pollicita davayı Ocka ayında başından vurulmuş şekilde ölü bulunan savcı Alberto Nisman'dan devraldı. Nisman'ın ölümü Kongre'ye konu hakkında delil sunmasından hemen önce oldu.

Nisman ölümünden önce hazırladığı bir raporda, 1994'te gerçekleşen ve bir Yahudi merkezinde 85 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıda, Kirchner'in başka şüphelilerle beraber olayda dahli bulunmakla suçlanan İranlı şüphelileri, petrol ve başka ürünlerle ilgili avantajlı anlaşmalar karşılığında koruduğu iddia edilmişti.

İran olayla bağı olduğunu reddediyor.

Savcının talebini değerlendirmeye alacak olan federal yargıcın, iddiaları araştırmak için yeni soruşturma açıp açmamaya karar vermesi gerekiyor.

AFP'ye göre Kirchner'in kabinesinin başkanı Jorge Capitanich, iddiaları reddederek mahkemeleri Kirchner'e karşı "yargı darbesi" yapmakla suçladı.