BIST 10.479
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.475,05
HABER /  POLİTİKA

Arınç o gün neden sustu?

Gündemde Kürt açılımı ve 3. Ergenekon iddianamesinin yankıları var. Bülent Arınç merak edilen sorulara cevap verdi.

Abone ol

Hilmi Özkök'ün bildiği ancak kanıtlayamadığı darbe planlarından Arınç'ın da haberi varmış. Arınç, Türkiye'nin karışmaması adına planları kamuoyuna açıklamadıklarını söyledi.

Kürt açılımı konusunda Baykal'a tepki gösteren Arınç, CHP'nin konuyla ilgili geçmişte hazırladığı politikaları Baykal'ın görmezlikten geldiğini savundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç NTV'de Murat Akgün'ün canlı yayın konuğu oldu. İşte Arınç'ın açıklamaları:

BAYKAL FEVKALEDE YANLIŞ YAPTI

Böyle bir ağır konuşmayı Baykal'dan beklemezdim. Tamamen yanlış buluyorum. Ben görüşmeyi olumlu buluyorum. Demokrasinin vazgeçilmez unsurları siyasi partilerdir. Bunlar halktan oy alırlar.

Konuşmalarını beğenmiyor olabilirsiniz ama meşru bir partidir. Hasım gibi görerek tepki göstermeyi yanlış buulyorum. Halkın seçtiği partilere saygı göstermek zorundayız. İtirazları Anayasa kapsamında yanlış buluyorum. 

Görüşmeyi eşit olarak Kandil ile görüşmek olarak vasıflandırmak bence o kadar yanlıştırki tarif etmekte zorlanıyorum. Böyle bir şey vaki olsa bile bunu siyasetçinin ifade etmesi yanlış. Sayın Baykal fevkalade yanlışlık yapmıştır. Orada yaşalan insanları masum olarak görüyoruz.

BAHÇELİ'NİN İHANET NİTELEMESİ

Bahçeli ihanet olarak vasıflandırdı bu yanlıştır. İkincisi bir takım yazarları 12 kötü adam ilan etti bu da yanlıştır. Üçüncüsü Öcalan'ın güdümünde taşeronu olarak girişimde bulunanları suçlamasını doğru bulmuyorum. Peşin hükümlerle yaftalamanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

 SENİN PROJEN NE?

Baykal'ı dikkatle izledim. Bir şekilde DTP ile görüşmek istemediğini ifade ediyor. Geçmişteki konuşmalarında başkaları görüşebilir bizim adımıza diyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz dediğinizde ne düşündüğünü açık bir şekilde ifade etmiyor.

Sorunun varlığını inkar etmiyor ama çözümü kosununda geçmişte düşündü. Geçmişte şöyle çözülmelidir dediklerine bugün sahip çıkmıyorlar.  AK Parti'nin yaptıklarına peşinen karşı olmak gibi bir stratejileri var.

MUHALEFETİN DAYANILMAZ KOLAYLIĞI

Hayatı boyunca birikmiş sorunlarına çözüm aramadığı için muhalefetin dayanılmaz kolaylığı ile meşgul oluyor. Bu sorun var kardeşim. Nasıl çözülecek? Sen açıkla. Biz senden kendi yanlışlarımızı düzeltme adına bilmeliyiz.

SADECE EKONOMİK TEDBİRLER DEĞİL

Sadece ekonomik tedbirler değil. Bundan sonraki adımlar toplumsal barıştır. Siyasidir askeridir ve yönetseldir. Bu bir Türkiye projesidir. Sadece AK Parti iktidarı başaramaz. Sorumluluk bizde. Siyasi mutabakata ihtiyaç var.

CHP önemli bir siyasal kuruluştur. Bugünkü özgül ağırlığı dışında ağırlığı olan bir parti. Zaten kendileri sıkıştıklarında biz Atatürk'ün partisiyiz diyorlar. Dolayısıyla ilk adımı aslında CHP atmalı. Düşüncelerini söylemiyorlar, ifade edenlere de sıcak bakmıyorlar.

BAHÇELİ BİR ADIM ÖNDE

Bahçeli'yi Baykal'dan bir adım daha önde görürüm. Tanıdığım kadarıyla devleti tanıyan bir insan. 99-2002 arasında 36 Anayasa değişikliği yapıldı. AB'ye uyum çerçevesinde MHP'nin katkısıyla yapıldı. Öcalan'ın idamında bağrına taş basmıştır. Dolayısıyla aynı katkıyı yapmamasını düşünemiyorum. Ben onun davranışlarını ini niyetli olarak görüyorum.

 CHP VE MHP'NİN SEÇİM HESABI

AK Parti olarak büyük bir risk alıyoruz. 2 sene sonra seçimler var. Seçimlerin sonucunu etkileyecek en önemli iş demokratik açılım projemizdir. Siyasal kavgalara bakarsanız CHP ve MHP'nin tek amacı iktidarı projeyi başarısız kılmak ve iktidarı başarısız kılmak ve 2011 seçimlerinde kendi partilerine yol açmak istiyor olabilirler. Biz bu riski göz önüne alıyoruz.  Başarılı olursak her parti tüm ülke kazanacak. Yılın son üç ayında daha somut adımlar atılacak.

ERGENEKON

İddianamenin mahkemece kabul edilmesi gerekiyor. İsimleri tanıyoruz. Önemli olan yargılama sürecinin mükemmel şekilde sürmesi.. Çok önemli iddia.. Umarım yargılama sonunda beraat ederler. Suçları sabit görülüp mahkum edilirse Türkiye korkularından kurtulup yoluna devam eder.

HABERİM VARDI

Darbe planlarıyla ilgili Sayın Özkök ile hiç konuşmadık. Ama benim de bu niyetlerden, bu toplantılardan, planlardan şahsen benim haberim vardı. Bunları hiç bir zaman dışarı söylemedik. Çünkü bir tarafta TSK bir tarafta Meclis var. Dışarıda konuşulması ilişkileri zedeleyebilirdi. Türkiye karışabilirdi. Duyduğumuz konuları Başbakan ile zaman zaman konuştuğumuzu biliyorum.. O sükunet içinde meselelerin çözülmesi temin edildi. Duyunca sadece üzüldüm. Türkiye'nin 50 yılını çok iyi biliyoruz. Kendimiz bedel ödemeyi göze aldık ama huzurun bozulmasına hiç bir zaman fırsat vermedik.

ALİ SUAT ERTOSUN'UN İKİ YANLIŞI

Engin Aydın'ın Ergenekon sanığı olduktan sonra görüşmesini mahzur görmüyor, bu yanlıştır. Bırakın mesai arkadaşı olmayı onunla gülümser fotoğraflar vermemek yolunuz var. Kent Otel toplantılarında tarımdan bahsettik diyor. Tarımla ilgili küresel ısınmayla ilgili konuştuğunuzu nereden bileceğim. Toplantıya katılan belli isimler var. HSYK'nın itibarını zedelenmiştir. HSYK aslında yargı reformu konusudur. 

TOPTAN'A DESTEK ÇIKMADILAR

Uyum komisyonu kuralım diye üye istedi vermedi. Şu işi yapalım dedi vermedi. Hatta Toptan'ı eleştirdi. Hiçbir katkı vermeyen insan tekrar seçilince ben ona destek vereceğim demesi doğlu değil. Uzlaşma dediğimiz zaman siz ne yaptınız ki bugüne kadar diyebiliriz.