BIST 10.400
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.398,08
HABER /  SPOR

Ardanın giydiği tişört olay oldu

Arda'nın yurt dışı dönüşü arkadaşının karıştığı kavgada giydiği tişört bazı kesimlerin tepkisini çekti.

Abone ol

Tatile gittiği yurt dışından dönerken arkadaşının karıştığı kavga sonrasında üzerinde silah resmi bulunan bir t-shirt ile görüntülenen Arda'ya, bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı'ndan tepki geldi.

Vakıf Koordinatörü İletişim Uzmanı Dr. Esengül Ayyıldız, yaptığı açıklamada, Arda'nın büyük bir kitlenin takip ettiği bir çeşit kahraman olduğunu vurgulayarak, “Bu tür sosyal etkisi yüksek toplum önderlerinin, şiddet unsuru yüksek ön planda olan ilişkileri ciddi bir tehlike arz ediyor. Bu tip hareketler şiddeti normalleştiriyor” dedi.

Arda'nın silah resmi taşıyan bir t-shirt giymesinin, silahlı kültürün olumlu gibi gösterilmesi anlamına geldiğini kaydeden Ayyıldız, şunları söyledi:

Bugün gençlerin ortalama 4-5 saat televizyon seyrettiği genç bir nüfus var. Televizyondaki silahı özendiren kültür, Arda'nın bu yaptığı davranış gibi örneklerle birleştiği zaman ciddi bir tehlike oluyor. Herkesin gördüğü gibi, son zamanlarda ateşli silahlarla yaşanan olaylar yükselmeye başladı.”

“UZAK DURMASI LAZIM

Dr. Esengül Ayyıldız, Arda gibi gençlerin örnek aldığı liderlerin, toplumdaki etkisi yüksek şahsiyetlerin birinci sorumluluklarının, kendilerini izleyen kişilere, şiddeti aşılamamaya özen göstermek olduğunu vurguladı.

Arda'nın, böyle bir figürü giymekten uzak durması gerektiğini dile getiren Ayyıldız, “Örnek olması gereken kişiler, topluma birinci elden, öldürmeyi, şiddeti, yaşama hakkını gasp ettirmeyi özendirecek, gücü, iktidarın silahtan olduğunu düşünen zihniyeti destekleyecek figürlerden uzak durmaları lazım” diye konuştu.

Dr. Ayyıldız, kabadayılık, bıçkın delikanlılık, kavgada diğer tarafı alt etmenin delikanlılık olduğu kültürün yayıldığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Futbolda da bu çok oluyor. Rekabette şiddet uygulayarak ve kavga ile rakibini alt etme durumlarını sıkça görüyoruz. Bu kültür yayılıyor. Futbolda öfke denetimsizliği artıyor ve kavgalara neden oluyor. Aslında futbol bir oyun alanı. Ancak gelişen öfkeler, bazı oyuncuları şiddete yöneltiyor. Tam bu ortamda Arda gibi figürlerin, bu şiddet unsurlarından uzak durmaları, tam aksi mesaj vermeleri gerek.”

“KİŞİLİĞİYLE ÖRTÜŞMÜYOR OLABİLİR”

Arda'nın giydiği bu t-shirt ile kişiliğinin gerçekten örtüşmüyor olabileceğini de kaydeden Ayyıldız, “Sevmiştir giymiştir. Ama üzerimizde taşıdığımız her nesne, artık bir nesne olmaktan çıkıyor. Mesaj taşıyıcı hale geliyor. O da bir rol model olarak bunlara dikkat etmesi gerekiyor. O'nun silah bulunan bir t-shirt yerine, iki insanın öpüştüğü bir t-shirti giymesi daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.