BIST 10.231
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,84
HABER /  GÜNCEL

Arap Baharı'nda etkili olan beş eylemciye Saharov ödülü

2010 Aralık'ından bu yana geniş bir coğrafyayı etkisi altına alan Arap Baharı'nın önde gelen isimleri 'Saharov Ödülü'ne değer bulundu.

Abone ol

Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki "Arap Baharı"na esin kaynağı olan beş eylemciye Avrupa Parlamentosu Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü verildi.

Ödüle değer görülenler arasında Ocak ayında ölümüyle Arap Baharı'nı başlatan kişi olarak tarihe geçen Tunuslu Muhammed Buazizi de bulunuyor.

Muhammed Buazizi, devrik Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali yönetimi altında uğradığı muameleyi protesto etmek için kendisini yakmıştı.

Sovyetler Birliği döneminde yetişmiş fizikçi ve rejim aleyhtarı Andrei Saharov adına verilen "Düşünce Özgürlüğü Ödülü" 50 bin euro para armağanını da içeriyor.

Bu yılki ödüle değer bulunan diğer isimler ise, 6 Nisan gençlik hareketinin kurucusu Mısırlı Esma Mahfuz, Libyalı muhalif Ahmed el-Zübeyr el-Sanusi ve halen Suriye'deki ayaklanmada rol alan avukat Razan Zeytune ile karikatürist Ali Ferzat.

Esma Mahfuz'un internet üzerinden yaptığı özgürlük çağrıları, yüzbinlerce kişi tarafından izlenmiş ve başlattığı hareket Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki protestolara esin kaynağı olmuştu.

Esma Mahfuz, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ülkeden ayrılmasından sonra işbaşına geçen askeri liderlere hakaret ettiği suçlamasıyla gözaltına alınmış; ancak doğan protestolar üzerine serbest bırakılmıştı.

Libyalı muhalif Ahmed el-Zübeyr el-Sanusi ise, Muammer Kaddafi'ye muhalefet ettiği için 31 yılını hapiste geçirdi.

Suriyeli avukat Razan Zeytune, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı başlatılan ayaklanmayı düzenleyen komitenin liderlerinden biri. Ünlü karikatürist Ali Ferzat ise, Ağustos ayında güvenlik güçlerinin şiddetli dayağına maruz kalmış ve iki eli birden kırılmıştı.

Avrupa Parlamentosu'nun Saharov Ödülü, 1988 yılından bu yana, insan hakları ve demokrasi mücadelesine önemli katkılarda bulunan kişilere veriliyor.

Geçmiş yıllarda Güney Afrika'nın ilk siyah Cumhurbaşkanı Nelson Mandela ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan da Saharov Ödülü'ne değer bulunmuştu.

Saharov Ödülü, 1995 Yılında da Leyla Zana'ya verilmişti.