BIST 10.143
DOLAR 34,88
EURO 36,74
ALTIN 3.044,35
HABER /  GÜNCEL

Arabuluculuk bakanlıga kaldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, THY'de çalışanlar ve işveren yönünden görüşmeler yaptıklarını açıkladı...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, THY'de çalışanlar ve işveren yönünden görüşmeler yaptıklarını belirterek, ''Konu yargıya intikal ettirilmiş. Biz de arabulucu boyutuyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Umarım sağlıklı neticelenir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, sadece kanun çıkararak iş kazalarının engellenemeyeceğini kaydetti. Kuşoğlu, ''Bu tasarı yürürlüğe girdiğinde inşallah iş kazalarında önemli düşüş olur. Ama sadece kanunla bunun olacağını düşünmüyorum. AB ilerleme raporlarında da belirtilen eleştiriler inşallah zayıflayacaktır. Ama bunun, daha önce görüştüğümüz toplu görüşme yasasını toplu sözleşmeye çevirdiğimizde olduğu gibi fiyaskoyla sonuçlanmamasını diliyorum. Toplumda gerektiği gibi bir etkiyi sağlaması lazım'' diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, iş kazalarında devletin sorumluluğunun arttırılmasına ilişkin önerge verdiklerini belirterek, sadece AB istediği için değil, Türkiye'de bir daha işçi ölümlerinin ve iş kazalarının gerçekleşmemesi için bu düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, katılımcı bir kanun tasarısıyla karşı karşıya olmadıklarını belirterek, ''Demokrasi güçlenecek ama bunu finans çevrelerinin güdümünde, devlet karar alarak, kanun çıkartarak değil, halkın taleplerini mutlaka yasama hayatına geçirerek güçlenecek'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, tasarının başlığını eleştirerek, ''İşin sağlığı olmaz. Bu, çalışanı görmezden gelen bir anlayışı doğurur. Bu anlayış, işçiyi insan olarak değil bir üretim aracı olarak kabul eden anlayıştır. AKP'nin gündeminde işçinin sağlığı güvenliği yok, işin güvenliği var'' değerlendirmesinde bulundu.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, hükümetin meslek örgütlerini kapsam dışı bırakmaya çalıştığını savunarak, bu şekilde herhangi bir başarıya ulaşılamayacağını ifade etti. Ülkedeki en önemli sorunlardan birinin kayıt dışı işçi çalıştırılması olduğunu kaydeden Işık, bu konunun sık gündeme getirilmesine rağmen, çözüm için gerekli adımların atılmadığını belirtti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tasarıda eksiklerin bulunduğunu, çünkü hükümetin, muhalefetin sesini, sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini dikkate almadığını ileri sürdü. Tasarı hazırlanırken, meslek örgütleriyle yeterince çalışma yapılmadığının anlaşıldığını savunan Günal, ''Tasarı, işi tamamıyla materyalleştiren, insanı öncelemeyen bir şekilde hazırlanmış'' ifadesini kullandı.

Bakan Çelik: ''THY'de arabulucu boyutuyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz'

Tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, ev hizmetlerinin yapılan düzenlemenin kapsamı dışında tutulduğuna ilişkin, ''Bir kere iş akdi oluşmuş değil'' dedi. Ev hizmetlerinde çoğunlukla kadınların çalıştığını ve kayıt dışı bir uygulamanın söz konusu olduğunu kaydeden Çelik, ''Bu konuda farklı bir düzenleme içinde olduğumuzu daha önce ifade etmiş idim. Mevzuatımızdaki eksiklikler giderilmeli. Bunun çözümü için istihdam bürolarıyla ilgili bir çalışmamızın olduğunu ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

İş sağlığı güvenliği kavramıyla ilgili birçok değerlendirme yapıldığına dikkati çeken Çelik, 2000 tarihinde kanun hükmünde kararname ile çok önemli değişiklikler yapıldığını, bunlardan birinin de İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı olarak bilinen birimin, İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmesi olduğunu hatırlattı.

Türk Hava Yolları çalışanlarının durumuyla ilgili sorular üzerine Çelik, şunları kaydetti:

''THY ile ilgili Yönetim Kurulu Başkanıyla görüşmemizi yaptık. Konu yargıya intikal ettirilmiş, bundan dolayı yaşanan bir yargı süreci var. Tarafların görüşleri var. Biz de arabulucu boyutuyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Umarım sağlıklı neticelenir. Bu süreç içinde herkes yasal çerçevede tavır sergilediğini söylüyor. THY de bu bir grevin neticesi değildi, mevcut mevzuatımıza aykırı kanunsuz bir eylemdi diyor. İki taraf da mahkemeye götürmüş durumda, yargı neticesini beklemek durumundayız.''