BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Arabistan'dan BM'ye şok cevap

Suudi Arabistan'ın son dönemde eleştirilerin odağındaki BM Güvenlik Konseyi'ne tepkisi sert oldu.

Abone ol

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dünya barışı ve güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığı gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıkladı.

ERDOĞAN DA ELEŞTİRİYORDU

Arabistan'ın BM'ye çektiği restin son dönemde BM'nin mevvut yapısını eleştiren Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün 1 Ocak itibarıyle üyelik süreleri sona erecek olan Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan ve Togo'nun yerine görev yapacak 5 ülke için oylamaya gitmişti.

Oylama sonucu Nijerya, Çad, Suudi Arabistan, Litvanya ve Şili, BMGK'nın iki yıllık geçici üyesi oldu.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyet'inden oluşan, veto yetkisi bulunan 5 daimi üye ve 10 geçici üyeye sahip BMGK, BM'nin yaptırım gücü olan tek siyasi organı olarak biliniyor.

DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR

Başta Suriye olmak üzere müslüman ülkelerde akan kanı durdurmaya yönelik çaba göstermeyen BM Güvenlik Konseyi Başbakan Erdoğan'ın da hedefindeydi. Suriye sorununa ilişkin yaptığı açıklamalarda Erdoğan, her platformda "Dünya beşten büyüktür" söylemini  dile getiriyordu.

Mısır ve Suriye’de yaşanan olaylar karşısında Birleşmiş Milletleri sessiz kalmakla suçlayan Erdoğan, “Kardeşlerim darbecilere karşı şu anda Türkiye olarak biz bir hareketi yürütüyoruz. Yıllardır bir şeyi söylüyoruz. Dedik ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acaba dünyayı temsil edebiliyor mu? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1. Dünya Harbinden sonra o günün şartları içerisinde kurulmuş ve iki ülkenin dudakları arasında dünya yönetiliyor.” şeklinde konuşuyordu.

GÜL: UMARIM DÜNYANIN DİKKATİ BU ŞEKİLDE ÇEKİLMİŞ OLUR

İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazını Emirgan Hamid-i Evvel Camii’nde kıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e cuma namazında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti. Cuma namazı ardından camideki cenaze namazına katılan Gül, çıkışta vatandaşları el sallayarak selamladı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğini reddetmesine ilişkin olarak, "BM dünya insanlık vicdanında epey itibar kaybediyor. Ben de genel kurul toplantısında eleştirmişim. Birçok olaylar olurken maalesef bunlara karşılık bulamıyor. Anlaşılan Suudi Arabistan’ın bu kararı, buna karşı dünyanın dikkatini çekmek ve bu şekilde anlamlı bir cevap vermek olmuş. Böyle bir yolu tercih etmişler, saygı duymak gerekir. Umarım dünyanın dikkati bu şekilde çekilmiş olur" diye konuştu.