BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Anneler fındık bahçesinde, çocuklar okulda

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya İl Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilke imza atarak Güneydoğu’dan Sakarya’ya fındık toplamak için gelen işçil...

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya İl Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilke imza atarak Güneydoğu’dan Sakarya’ya fındık toplamak için gelen işçilerin 15 yaş altındaki çocuklarına eğitim vermeye başladı.
Avrupa Birliğinin çocuk işçi çalıştırıldığı gerekçesi ile Türkiye’den fındık alımına karşı olması nedeniyle Sakarya’da örnek bir uygulama hayata geçirildi. Güneydoğu’dan Sakarya’ya fındık toplamak için gelen işçilerin 15 yaş altındaki çocuklarına Hendek ilçesine bağlı Sümbüller Köyü İlköğretim Okulu’nda Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen resim öğretmeni Adem Bulut tarafından ders veriliyor. Anne ve babaları fındık bahçesinde fındık toplarken zamanlarını okulda eğitim alarak geçiren çocuklar, resim yapmayı çok sevdiklerini ve fındık bahçesi yerine okulda olmayı tercih ettiklerini söyledi.
Pilot uygulamanın başlatıldığı köyü ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu ve beraberindeki heyet, verilen eğitimin çok önemli ve örnek olduğunu belirtti.
Uygulamanın yapıldığı köydeki okulu ziyaret eden TZOB Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar da uygulamanın Sakarya’dan tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Çok başarılı bir proje olduğunu gördük. Güneydoğu’dan gelen işçilerimiz ufak çocuklarına bakmakta zorluk çekiyordu. Onlara nasıl bakacaklarını düşünüyorlardı. Çocukları fındık bahçelerinde çalıştırıyorlardı. Biz de bununla ilgili bir çalışma başlattık. Belli bir yaşın altındaki çocukların fındık bahçesinde çalışması yasaklandı. Bu çocuklarımızı SGK, Halk Eğitim Merkezi ve Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün katkısı ile eğitime aldık. Burada resim yapıyorlar, satranç öğreniyorlar, oyun parkında hoşça vakit geçirerek kitap okuyorlar. Eğitimlerine de devam etmiş oluyorlar. Bu uygulamayı tüm ülkeye yaymak lazım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Resim öğretmeni Adem Bulut da çocukların okulda olmaktan çok mutlu olduklarını ve burada aldıkları eğitimlerle ufuklarının açıldığını söyledi.
Fındık bahçelerinde çalışmak için gelen aileler de uygulamadan çok memnun olduklarını söyleyerek başta SGK olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Bayraktar ve Canbasoğlu sınıflardaki eğitimin ardından oyun bahçesinde gönüllerince vakit geçiren Güneydoğulu çocukları salıncakta sallayarak çeşitli ikramlarda bulundu.