BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  DÜNYA

Anneciğim Türkler geliyor!

Güney Kıbrıs'ın yaşadığı mali kriz Rum ve Yunan milliyetçiliğini de körükledi. Protestolardaki Türkiye karşıtlığı dikkat çekiyor.

Abone ol

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yaşamakta olduğu ağır iktisadi kriz için AB’nin yardım şartlarına boyun eğmesi halkı sokaklara döktü. Rum protestocular, AB’yi ve yeni Rum Başbakan Anastasiadis’i de protesto ettiler. Protestocuların bir kısmının açtığı büyük pankartlarda ise, Rum ve Yunan milliyetçiliğinin ‘öteki’ anlayışının esası olan “Türkofobia”nın (Türk korkusu) yer aldığı görüldü.

Güney Kıbrıs’ın içinde bulunduğu maddi buhrana bağlı olarak adada bankalar dâhil pek çok işyerinin çalışamıyor olması, yeni Başkan Nikos Anastasiadis ve AB’nin Kıbrıs politikalarının protesto edilmesine yol açtı.

TÜRK KORKUSU TEKRAR CANLANDI 

Güney Kıbrıs’ta ekonomik sıkıntılarla boğuşan Rum halkının gözündeki tarihi Türkofobia’nın krize bağlı olarak tekrar canlandırıldığı gözlendi. Sokaklarda sabahlayan Rum halkının açtığı pankartlardan birisinde, Türkiye’nin adadaki varlığının kabul edilmesiyle AB’nin bugünkü dayatmalarına ve Rum halkının her yönden işgale uğratıldığına dikkat çekildi.

ANGELA MERKEL'İ HİTLER TASVİRİYLE GÖSTERDİLER

Angela Merkel’i de Hitler tasviriyle gösteren protestocular, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin resimlerini de birlikte kullanarak Güney Kıbrıs’a zarara verdiklerini düşündükleri Alman ve Fransız dış politikasına sert tepki gösterdiler.

AB'NİN AĞIR ŞARTLARINA BOYUN EĞDİLER 

Diğer taraftan, Brüksel’de sabaha kadar süren pazarlıklar neticesinde Güney Kıbrıs, AB’nin ağır şartlarına boyun eğerek 10 milyar Euroluk yardım paketini kabul etmişti. Rum basınına göre, Rum kesiminde işlerin iyice karışması sonrası, bir Rum işadamının adadan 22 milyon Euro kaçırdığı iddia edilirken, Yunanistan’daki Rum banka hesaplarına Yunanistan’ın el koymasının Yunanistan ile Rum Kesimi arasında ciddi çatışmalara yol açabileceği kaydedildi.