BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Annan'dan flaş Suriye açıklaması

Suriyelilerin yöneteceği geçiş süreci üzerinde uzlaşıldı...

Abone ol

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriyelilerin yöneteceği geçiş hükümeti konusunda uzlaşıldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi; Türkiye, Irak, Kuveyt, Katar ve bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanları, İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye başlığıyla toplandı.

12 Nisan'da yürürlüğe giren Annan Barış Planı’nın nasıl kurtarılacağının masaya yatırıldığı toplantı sonrası açıklama, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’dan geldi.

Annan, hükümetten ve muhalefetten oluşacak bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda uzlaşıldığını açıkladı.

Annan’ın açıklamalarında 3 başlık öne çıktı:
— Ulusal birlik hükmeti adı altında yeni bir oluşum oluşturulmalı. İktidar, muhalefet ve tüm siyasi oluşumlar burada temsil edilmeli.

— Esad yönetimi ve muhalefet silahları bırakmalı. İnsani yardımın gönderilmesi ve gazetecilerin görev yapması bir an önce sağlanmalı.

— Esad yönetimi uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uymalı.

Annan, geçiş hükümeti için zaman dilimi vermezken, bu oluşumun bir anca önce hayata geçmesi gerektiğini ve amacın, yeni anayasa ile çıkılacak yolda özgür seçimler olduğunu dile getirdi.

Annan, yeni oluşumda Esad’ın yer alıp almayacağı sorusuna kaşısında ise, iktidar partisinin de bu oluşumda temsil edileceğini söylemekle yetindi.