BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,57
HABER /  GÜNCEL

Ankara'nın dev ilçeleri: Mamak ve Keçiören

BBC Türkçe'den Kumru Başer, Ankara'da AKP'nin elindeki dev ilçeler Mamak ve Keçiören'de 30 Mart'ın çekişmeli geçeceğe benzediğini aktarıyor.

Abone ol

Ankara’nın 3 milyon 607 bin seçmeninin üçte ikisi 4 dev ilçede yaşıyor.

İkisi, Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri CHP’de. AKP’nin elindeki Mamak ve Keçiören’de ise seçim çekişmeli geçeceğe benzer.

Mamak’ta CHP’nin iddiası var, Keçiören’de ise eski bir defter yeniden açılıyor.

CHP Mamak’ı alabilir mi?

Haftalarca Gezi protestolarına sahne olan NATO yolundan aşağı doğru inerken, ilk durağım CHP Mamak merkez seçim bürosu. Ağırlıkla orta yaş ve üzeri ve tamamen erkeklerden oluşan bir topluluk çay içip sohbet ediyor.

402 bin seçmeniyle küçük bir kent büyüklüğündeki Mamak’ta, belediye üç dönemdir AKP’nin. Ama son yerel seçimde ikinci parti CHP ile arasında sadece 16 bin oy fark var. CHP bu farkı kapatabilir mi?

Partinin Mamak seçim sorumlusu Binali Keleş’e göre bu sorunun yanıtı “evet”. CHP adayı Çoşkun Torun’un başarısından umutlu. 2009’da parti yönetiminde yaşanan değişikliklerin küskünlüklere yol açtığını, bu sefer teşkilatın çok daha barışık olduğunu anlatıyor.

Ama iş özel sohbetlere gelince CHP’liler o kadar umutlu değil. Seçim çalışmasının zayıf olduğunu, Mamak’ı CHP’nin kazanmasının güç olduğunu düşünen çok CHP’li var. Bazı bölgelerde gündeme gelen MHP-CHP dayanışmasının Mamak’ta geçerli olmayacağı MHP’nin kendi adayı için sıkı çalıştığı anlatılıyor.

MHP ve Mansur Yavaş

Bir sonraki durağım MHP’nin seçim bürosu. Üç beş genç MHP’li oturmuş sohbet ediyorlar. İsimlerini vermek ve resim çektirmek istemedilerse de soruları yanıtladılar.

Mamak’ta adayları Ali Rıza Çalkan’a AKP seçmeninden de oy geleceğini, düşünüyorlar. Partilerinin seçim çalışmasına eleştirileri var. “Daha organize olabilirdi” diyorlar.

Peki büyükşehir? Bir genç “Üç aday var. Birisi 20 yıldır orada oturuyor. Son gün illaki bir numara çekip, diğer ikisi bunu yıkacaklar” diyor.

MHP tabanından büyükşehirde CHP adayı Mansur Yavaş’a oy gideceği konusunda kuşkuları yok ama , “Eski ülkücüler Mansur’a oy vermez. Davaya ihanet etmiş görüyorlar” görüşünde ortaklaştılar.

‘17 Aralık’tan sonra tepki gördük’

AKP seçim merkezi ise ilk iki durağımla kıyaslanmayacak kadar canlı. Arı kovanı gibi hareketli ve kalabalık.

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül yine seçileceğinden hiç kuşku duymuyor. “Genel seçim havası olmasaydı çok daha yüksek oranlara ulaşacaktık” diyor.

AKP’nin seçim bürosunda çok sayıda kadın partili de koşturuyor. 9-10 aydır, her akşam kadın, gençlik, işçi ve ana kademe temsilcilerinden oluşan 50 ekiple çıkıp, 140 bin haneyi ziyaret ettiklerini, üyeliği ikiye katladıklarını anlatıyorlar.

Peki, yolsuzluk operasyonu nasıl etkiledi? Bir partili, “ 17 Aralık’tan önce daha başarılıydı çalışmalarımız. Ondan sonraki bir –iki hafta bayağı tepki oldu. Ama şimdi yine düzeldi” diyor.

Keçiören: Altınok’un dönüşü

610 bin seçmenle Ankara’nın ikinci büyük ilçesi ve Başbakan Erdoğan’ın mahallesi Keçiören’de, AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın en güçlü rakibi BBP adayı Turgut Altınok.

Ama Altınok herhangi bir aday değil. Keçiören’de 2009’dan önceki üç dönem sırasıyla MHP, Fazilet Partisi ve AKP’den belediye başkanı seçilen Altınok, 2009’da AKP’den uzun zamandır beklediği büyükşehir adayı olmaya hazırlandığı sırada, özel hayatına dair bir kasetin ortaya çıkması üzerine seçimden çekilmişti.

Altınok’un Keçiören sokaklarında dolaşırken büyük ilgi gördüğü ve herkesin onu tanıdığı bir gerçek. Bunun ne kadarının oya dönüşeceğini söylemek mümkün olmasa da eski başkanın şansının azımsanamayacağında bütün gözlemciler hemfikir.

Buna karşılık AKP kampanyasında Başbakan Erdoğan’ın ağırlığı hissediliyor. Altınok, Başbakan’ın Keçiören’de iki miting yaptığını ve bu ilçenin kampanyasını adeta şahsen yürüttüğünü söylüyor.

CHP’liler BBP’lilere el sallıyor

Mahalledeki sohbetlerde “Keçiören’de Altınok, büyükşehirde Altıok” un sadece renkli bir seçim sloganı değil, bir çok seçmenin benimsediği bir tavır olduğunu gördüm. Altınok’un seçim ekibi, CHP’lilerden ilçede büyük destek gördüklerini ve önemli oy akışı beklediklerini söylüyorlar.

Benim için günün en ilginç anı ise seçim bürosunun önünden geçen CHP araçlarından çalınan kornalara ve el sallamalara Altınok ve ekibinin de dostça el sallayarak cevap vermesiydi.

Buna karşılık, konuştuğum bazı seçmenler de Altınok’u beğenmekle birlikte BBP gibi küçük bir partiden aday olmasının ve parti değiştirmesinin bir zaaf olduğunu söylediler.

Bir seçmen ise, Altınok’un belediye başkanlığı döneminde oluşturduğu kendini A Takımı diye tanımlayan gayri resmi gücü eleştirdi ve bölgede şu anda daha yumuşak bir siyasi ortam olduğunu bu nedenle oyunu bir önceki seçimde olduğu gibi AKP’ye vereceğini söyledi.