BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ankaralı müzisyen İstanbul'a kafa tutuyor

5-6 bin doları bulan telifli müzik eserlerini Ankaralı müzisyenden 15-75 liraya alabilirsiniz

Abone ol

Ankaralı besteci ve orkestra şefi Musa Göçmen, telif hakları satın alınmış, yaklaşık 1500 bestesini sudan ucuz fiyatlarla satışa sunuyor. Kısa metrajlı, uzun metrajlı her türlü film, belgesel, reklam, televizyon programına alt yapı oluşturabilecek besteler, 15-75 lira arasında değişen fiyatlarla telif alınmış, yasal anlamda tertemiz bir şekilde "müzikmakinasi.com" adresinde sahiplerini bekliyor.

Musa Göçmen'in "Bakkaldan süpermarkete" dönüşü anımsatan yeni projesi İstanbullu büyük yapımcıları kızdıracağa benziyor ancak özellikle kısa film yapan amatör sinemacılar, iletişim fakültesi öğrencileri, yerel televizyonlar, radyo reklamı yapımcıları, küçük bütçeli projeler hazırlayan programcılar veya tanıtım filmi yapımcılarını da oldukça rahatlatacağı kesin.

Alt yapı müziği olarak bugüne kadar telif hakkını satın almak için ya büyük paralar ödendiğini ya da eserlerin kaçak bir şekilde yasal olmayan yollarla kullanıldığını vurgulayan Göçmen, "müzikmakinasi.com" sayesinde artık çok uygun fiyatlara her türden bestenin yasal prosedürlere uygun bir şekilde kullanılabileceğini belirtti. İnternet sitesinde şimdilik 1500 bestenin bulunduğunu ancak bu sayının her geçen gün arttığını kaydeden Göçmen, şu bilgileri verdi:

"Biz sürekli üreten bir ekibiz. Ben 12 yaşımdan bu yana beste yapıyorum. Biriktiriyorum. Sonunda bu birikimi çok güzel bir projede kullanıyoruz. Marketimizde her türden coşkulu, dramatik, tutkulu, romantik, eğlenceli, hüzünlü ritm ve ezgi var. Ayrıca yerel enstrümanların kullanıldığı, yöresel yapımlar da kullanılabilecek birçok eser var. İsteyen sevgilisine hediye eder, isteyen filminde kullanır, isteyen televizyon kanalı için alır."

100'LERCE SEÇENEK VAR

"İnternet sitemiz üzerinde çok hassasiyetle çalıştırılarak oluşturuldu. Bizden beste satın almak isteyen bir kişi internet sitesine anahtar kelimeleri girip, tercihlerini yapıp, seçenekleri azaltabiliyor. Mesela kemençe ve davul diyor, bu enstrümanların kullanıldığı besteler karşısına çıkıyor, onlar arasından seçim yapıyor. Coşkulu bir beste arıyorsa aramasını ona göre daraltabiliyor."

"İnternet sitesindeki besteler genelde bana ait ancak dışarıdan gelen besteler de oluyor. Benim editörlüğümle, uygun bulursak o besteleri de gerekli sözleşmeleri imzalayarak markete ekliyoruz. Böylece hem seçenek çoğalıyor hem de amatör besteciler de telifli bestelerini satmak için bir platform bulmuş oluyor"

İSTANBUL'DA FİYATLAR 6 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR

"Beste fiyatlarımız 15 ile 75 lira arasında değişiyor. İstanbul piyasasında bu işin fiyatı 6000 dolardan başlıyor. Bu yüzden insanlar yasal olmayan yollarla işlerini çözmeyi tercih ediyorlardı ama artık bu konuda çok ağır cezalar uygulanacak. Bu açığı ve sıkıntıyı gördük. Fiyatlar gerçekten sudan ucuz. Tabi bunun yanında müşterinin ne istediği de önemli. Bununla ilgili müşteri destek hizmetlerini butik anlayışla veriyoruz. Beğendikleri bir eseri istedikleri gibi uzatıp kısaltabiliyoruz, başka enstrümanlar istiyorlarsa ekleyebiliyoruz, istemedikleri bölümleri çıkartabiliyoruz. Tabi bu fiyatları biraz artırabiliyor. Bir de kullanım hakkıyla ilgili fiyat değişiklikleri olabiliyor. Eğer sadece kendine özel bir eser istiyorsa aynı eserin başkası tarafından kullanılmasını istemiyorsa ona göre de bir fiyat listesi var."