BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Ankara'da müthiş petrol pazarlığı

11 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci partneri olan Kuzey Irak’la dev enerji anlaşması tamam.

Abone ol

Ankara 16 milyar doları bulacak hasılatın Türk bankalarında, ABD kendisinde toplanmasını istiyor. Bağdat ta paylaşımdan endişeli.

Boru hattından yıllık 16 milyar dolarlık petrol akacak. Doğalgaz ise 2015’te gelecek. Buradaki rakam ise yıllık 10 milyar doları buluyor.

PARA ABD'NİN DENETİMİNDE

Miliyet si dev anlaşmanın ayrıntılarını bugün manşetine taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kanaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşecek olan Barzani, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile varılan doğalgaz ve petrol mutabakatı paralelinde imza atacak. Kuzey Irak’tan 2014 başında petrol akışının başlaması için imza atılacak. Daha sonra Bağdat’a gidecek olan Barzani, yapılan petrol anlaşmasından Irak merkezi hükümetinin alacağı payı karara bağlayacak.

Türkiye'nin gaz faturası düşer

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ercan İnan, olası anlaşmanın Türkiye'ye yansımasını yazdı:

Kuzey Irak petrolü ve ardından gazının Türkiye’ye gelmesi, Türkiye’yi bir anda bölgenin en önemli enerji oyuncularından biri yapacak. Türkiye Azeri gazından sonra Kuzey Irak gazında da vananın başına geçmiş olacak. Bu, stratejik öneminin yanısıra ekonomik olarak da Türkiye’nin gaz faturasını düşürecek. Türkiye geçtiğimiz yıl 45 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Doğalgazın yüzde 80’ini Rusya, İran ve Azerbaycan’dan temin etti. Gazın bin metreküpü için ödenen ortalama tutar ise 442 dolar oldu.

Türkiye ilk etapta Irak’tan yıllık 10 milyar metreküp gaz almayı planlıyor. Irak’ın kuzeyinden getirilecek doğalgazın ortalama fiyatının 250-300 dolar civarında olabileceği tahminleri yapılıyor. Yani paçal olarak Türkiye’nin doğalgaz ithalat maliyetini bin metreküpte 50 dolara yakın düşecek. Gazın Türkiye tarafından kullanılmayan kısmı da boru hatları ile Avrupa’ya sevkedilecek ve Türkiye bu geçişten de ekstra gelir sağlayacak.

GELİRLER ABD GÖZETİMİNDE PAYLAŞTIRILACAK

Taq Taq ve Tawke’den çıkarak, Zaho üzerinden Türkiye sınırına kadar gelecek ve Silopi yakınlarından Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanacak olan Kürt petrolü, Türkiye tarafındaki istasyonlarda ölçülecek. Petrol gelirleri ABD’nin gözetiminde Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak federasyonu arasında paylaştırılacak.

BAĞDAT KOMİSER GÖNDEREBİLİR
Irak anayasasına göre petrol gelirlerinin yüzde 83’ünü alması gereken Bağdat yönetimi, payını sağlama almak için Türkiye’de bir komiser görevlendirmek istiyor. Türk hükümeti petrol parasının Türk bankalarında toplanacağını belirtse de ABD yönetimi, parayı doğrudan kendilerinin toplayıp bölüştüreceği bir formül üzerinde duruyor.
Parayı kasasına alan banka veya bankalar, yıllık 16 milyar doları bulması beklenen petrol gelirlerinden önemli bir miktarda nema elde edecek.

ÖNCE PETROL SONRA GAZ GELECEK

İlk aşamada günde 400 bin varil petrol akması planlanan hattan 2015’te günde 1 milyon varil, 2019’da ise günde 2 milyon varil petrol akacak.
Yapımına 2012’de başlanan ve bunun için 400 milyon dolar harcanan Erbil-Türkiye petrol boru hattı bölgenin ilk transit boru hattı olacak. Bugün atılacak imzalarla, Türkiye Kuzey Irak’tan yılda bin 520 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı gerçekleştirecek.
Doğalgaz ihracının da 2015’te başlaması bekleniyor. Türkiye’nin bu hattan mevcut fiyatların altında gaz temin etmesi beklenirken, buradaki hacmin 10 milyar doları bulacağı belirtiliyor.