BIST 10.655
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.525,13
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Ankara'da çok önemli gelişme

Anayasa değişikliği paketine ilişkin CHP'nin önerisi Ankara'yı hareketlendirdi. Baykal ikinci bir öneri daha sundu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''Teklifteki 3 maddeyi çıkarsınlar, pakete destek verelim önerisine'' Başbakan Erdoğan'dan da destek geldi. CHP'nin ''Anayasa paketi bölünsün'' önerisine yeşil ışık yakan Erdoğan, ''Yasal zemini varsa biz varız'' dedi. Bu açıklamayı olumlu bulan CHP yönetimi adına grup başkanvekilleri Meclis Başkanı'ndan randevu isteyecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Anayasa paketinde uzlaşma için CHP’ye Meclis Başkanı’nı adres göstermesi ana muhalefette olumlu yankı buldu.

CHP yönetimi, Erdoğan’ın görüşlerini değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın talitamıyla üç Grup Başkanvekili bugün Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’den randevu isteyecek. Heyet, Baykal’ın tartışmalı üç maddeyle ilgili çağrısını Şahin’e tekrarlayacak. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol’dan oluşan heyetin Şahin’e öneriler konusunda samimi olduklarını, üç maddenin ayrılması halinde diğer maddelere destek vereceklerini ve üç madde konusunda da halka gidilmesini benimseyeceklerini ifade etmeleri bekleniyor. Bu sürecin pakette daha geniş bir uzlaşmanın yolunu açabileceği de belirtiliyor. CHP’nin Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısı ile siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin maddelerle ilgili yeni öneriler getirmesi konusunda sürpriz görünmüyor.

ANKARA'DA UZLAŞMA TRAFİĞİ

CHP Grup Başkanvekilleri, bugün Ak Parti'den randevu talep etti. Ak

CHP'nin çıkarılmasını istediği 3 madde 

CHP Anayasa değişikliği teklifinden, siyasi partilerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşumuna ilişkin 3 maddenin çıkarılmasını talep ediyor.

Parti'den 'Olur' yanıtı geldi. Görüşme bugün saat 13.10'da...

GÜL: YORUM YAPAMAM

Cumhurbaşkanı Gül de Umman'a hareketi öncesi havalimanında bir basın toplantısı yaptı. Gazetecilerin CHP'nin önerisiyle ilgili sorulara Cumhurbaşkanı Gül'ün yanıtı ''Konumum bu konu hakkında tartışmaya müsait değil'' oldu.

BAYKAL'DAN YENİ BİR ÖNERİ GELDİ

Üç maddenin paketten ayrılması halinde pakete destek vereceklerini açıklayan CHP lideri Baykal, ikinci bir öneri sundu.

Baykal tartışılan üç maddenin askıya alınmasını ve seçim sonrası birlikte yeniden ele alınmasını önerdi.

CHP lideri Deniz Baykal kameraların karşısına geçti ve pakete ilişkin önemli açıklamalar yaptı..

BAYKAL ERDOĞAN'IN HANGİ SÖZÜNE İÇERLEDİĞİNİ İSE ŞU SÖZLERLE ANLATTI.. BİR SONRAKİ SAYFAYI ÇEVİRİN

[PAGE]


ŞARK KURNAZLIĞI SÖZÜNE TEPKİ

Öneriyi yapanları şark kurnazlığı ile açıklamıştır. Kurnazlığın şarkı garbı olmaz. Ayrımcı tasnif edici, temelsiz yaklaşımı başbakanın ağzından duymak şaşırtıcıdır. şark kurnazlığı konusunda ikircikli bir tutum içerisinde bunu CHP'y bıraksın mı bırakmasın mı onu düşünüyor biz alasını yaparız diye itiraf ediyor.Yine de bize kurnazlık ithamı yapmaya hakkı yoktur. Başbakana yakışmayan terminoloji. Önce bu üslubu dolayısıyla kınıyorum. Yaptığımız öneri dürüst öneri Türkiye yararına bir önenridir. Tuzak aramak sağlıklı bir zihnin yapacağı bir iş değildir.

ASKIYA ALINSIN

Ben bir öneri daha yapmak istiyorum. Geliniz bu tartışmalı 3 maddeyi (anayasaya aykırılık konusunda hukuk çevrelerinin mutabakat oluşturulan bu 3 maddeyi) bu aşamada bir gerilim konusu olarak takip etmeyelim. Bu 3 madde askıya alınsın. Bu maddelerle ilgili bu sıkıntılı dönemde değil ama önümüzdeki seçim sürecinden sonra iyi niyetli bir değerlendirmeyi, Türkiye’de gerginlik olmayacak biçimde ele alalım.

ÜÇ MADDE SEÇİM SONRASINA KALSIN

AKP üç maddeyi askıya alsın, seçim sonrasına kalsın. Geliniz uygun bir ortamda 1 yıl sonra seçimlerden sonra iyi niyetle ele alalım. Sorumluluk duygusu içinde önerimi yapıyorum. Kabul edilirse Türkiye büyük bir ferahlama içine girecektir. Arkadaşlarımız komisyonda derhal o maddeye sıra gelirse ayrımı birlikte gerçekleştirmemizi önerecektir. Komisyonda bu ayrımı karara bağlayalım.

İKİNCİ ÖNERİ YAŞANACAK SIKINTILAR BERTARAF OLSUN DİYE

İktidarın yarattığı gerginliği telafi etmeye çalışıyoruz. Gelecekte yaşanabilecek sıkıntıları düşünerek çatışma içinde ele almayalım. İkinci önerimizi Türkiye'nin bu konuda ısrarlı olunması halinde yaşanacak sıkıntıları şimdiden bertaraf edilmesi için öneriyoruz.

GÜL PAKETİ AYIRARAK REFERANDUMA SUNSUN

Cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde olan bir konu. Sayın Gül'ün paketi ayırarak referanduma götürme hakkı var. İktidarla uzlaşma olmayınca biz de cumhurbaşkanına söyledik.

REFERANDUMA GİTMEDEN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDİLECEK

Son gelen haber umut verici değil. (AK Partili Kılıç'ın Baykal'ın önerisine tepki göstermesi üzerine) Onlara en büyük güvensizlik duyan benim. İşbirliği içine girerlerse gerekeni yaparız. Üç maddeyi ayırmayı kabul ettikleri takdirde gereği yapılır. Referanduma gitmeden önce Anayasa Mahkemesi'ne gidilecektir.

VAN SALDIRISI

Biz siyasetin demokratik temelde sokak saldırılarına başvurmadan gerçekleştirilmesini istiyoruz. Biz insanlarla tartışmayı onları ikna etmeyi temel alan bir anlayış içindeyiz. Yanlış davranan birisini tespit edersek gerekeni yaparız.