BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Anayasa Komisyonuna sert eleştiri

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeni bir anayasayı ortaya koyacak zaman ve ortamı kendi eliyle yok ettiğini s...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeni bir anayasayı ortaya koyacak zaman ve ortamı kendi eliyle yok ettiğini söyledi.
Bozdağ, Topkapı Sarayı’nda katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “Anayasa Komisyonu ümitleri boşa çıkardı” şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Bozdağ, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Sayın Çiçek ümitsizliğe kapılmışsa işin zora girdiğinin göstergesidir bu. Komisyon başkanı olarak komisyonun etkin ve verimli çalışması hususunda nasıl işleyişin olduğunu yakından en iyi bilen Sayın Cemil Çiçek’tir. Eğer onda ümitsizlik düşüncesi ve duygusu güçlenmişse bu çalışmaların iyi gitmediğinin, arzu edilen neticeyi vermediğinin bir emaresidir diye değerlendirmek gerekiyor.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaklaşık 2 yıl oldu neredeyse. Yaptığı çalışmalarla bugüne kadar netice alması gerekirken, netice alamadı. 19 Ekim 2011’de kuruldu komisyon. 1 yıl içinde çalışmasını bitirecekti, bitiremedi. Uzatmalar verildi, uzatmalarda bitirecekti yine de bitirilemedi. Şimdi artık uzatma da kaldırıldı” dedi.

"KOMİSYON GÖREVİNİ YAPAMADI"
60 madde üzerinde çalışan komisyonun, epeyce bir zamandır yeni bir madde üretimi yapamadığını ve üzerinde uzlaşamadığını belirten Bozdağ, “Bir komisyon düşünün günlerdir, haftalardır çalışıyor bir madde üzerinde dahi uzlaşma sağlayamadı. En son arkadaşlardan aldığım bilgiye göre, epeyce bir zamandır komisyon yeni bir madde üzerinde uzlaşma sağlayamadı. Önümüzde mahalli idareler seçimi var, cumhurbaşkanlığı seçimi, arkasından milletvekili seçimi takvimini dikkate aldığımızda komisyonun yeni bir anayasayı ortaya koyacak zaman ve ortamı kendi eliyle yok ettiğini görüyoruz” diye konuştu.
“Bana göre komisyon, çalışmasını zamana yaymak suretiyle vaktinde zamanı doğru kullanarak netice alma konusunda gerekeni yapmamıştır” diyen Bozdağ, komisyonun bu kadar süre içerisinde olayı zamana yaydığını söyledi. Bozdağ, “Zamana yayarak komisyonun uzlaşma ile yeni bir anayasa yapmasını önünü bizzat uzlaşma komisyonu kapatmıştır. Ben öyle görüyorum. Komisyon üyeleri milletin, partilerin kendilerinden beklediğini büyük bir özveri ve uzlaşı ortaya koyarak hayata geçirmeleri lazımdı. Ama maalesef bugün gelinen nokta itibariyle başarılamamıştır. Sayın Cemil çiçek açıklamayı yaptığına göre bu komisyonun başaramayacağı konusunda bir inanca kapıldığını göstermektedir. Tabi uzlaşma komisyonu başkanımız bu noktaya geldiyse bu da son derece önemli bir durumdur” şeklinde konuştu.
(İHA)