BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,85
ALTIN 2.419,49
HABER /  DÜNYA

Anadolu markaları yarışıyor

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, markalaşmanın söylendiği kadar kolay bir süreç olmadığını belirterek, “Her aşamas...

Abone ol

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, markalaşmanın söylendiği kadar kolay bir süreç olmadığını belirterek, “Her aşaması ince elenip sık dokunarak ilerlenmeli. ‘Ben marka olacağım’ demekle marka olunmaz, olunamaz” dedi.
Konukoğlu, Türkiye Finans Katılım Bankası, Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliği ile Çanakkale’de düzenlenen “Anadolu Markaları Yarışıyor, Türkiye Kazanıyor” konulu tan ıtım toplantısına katıldı. Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Derya Gürerk, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin ile Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in de konuşmacı olduğu toplantıda konuşan Konukoğlu, iş hayatını, Gaziantep’in ekonomik gelişimini ve SANKO’nun tarihsel sürecini anlattı. “Türkiye’de Marka Şehir kavramı bir şehir ile anılmalı ise işte o Gaziantep’tir” diyen Konukoğlu, Gaziantep’in, Gaziantep’te doğanların yanı sıra, göç ya da tayinle geldiği andan itibaren kendisini Gaziantepli görenlerin sayesinde “Marka Kent” halinde geldiğini söyledi.
Gaziantep’in krizlerden gereken dersleri çıkardığını ve o sayede başarı hikayesi yazdığını kaydeden Konukoğlu, “O krizler sayesinde tek ürün tek pazar anlayışından vazgeçtik. 3-4 alanda üretim yapan Gaziantep sanayisi, bugün hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine erişti” dedi.
Türkiye’nin de krizlerden gereken dersleri çıkardığını ve dünya genelinde farklılık yaratarak emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep ile beraber SANKO da büyüyor. Rahmetli babamın ‘İşin Hilesi Dürüstlüktür’ diye bir sözü vardı. Bana göre markalaşma yolunda düstur edinilecek bir bakış açısıdır. İnsanlar daha çok kazanmak için hile ve benzeri yöntemlere başvurabilirler. Babam, çok kazanmak için hileye değil, dürüst çalışmaya ihtiyaç olduğunu bu anlamlı sözle dile getirirdi. Yine babam, ‘işi müşteri öğretir’ derdi. Müşteri, satın aldığı mal ve hizmette gördüğü eksiklik ve kusurları dile getirerek sizi iyiye, doğruya, güzele yöneltir. Bu da markalaşma açısından dikkate alınması gereken bir unsurdur. Markalaşmak i çin üretim aşamasının tamamlanması, tüketiciye hitap eden mevkilerde mağazalar ve bunların ardından etkin reklam kampanyası yapılmalı” diye konuştu.

ORTAK AKIL
Daha önce Çanakkale ve Gaziantep’te Valilik yapan Süleyman Kamçı’nın da izlediği toplantıda, Gaziantep’in farklılığında ve “tek ses” olmasında etken olan ortak akıl anlayışına değinen Konukoğlu, şöyle devam etti: “Sayın Valim bunun tanığıdır. Söz konusu Gaziantep ise farklı görüşler harmanlanır ve tek ses haline gelinir. Valisinden belediye başkanlarına, milletvekillerinden oda ve dernek başkanlarına, bürokratlarından sorumluluk duygusu ile hareket eden vatandaşına kadar herkes Gaziantep’in çıkarı, başarısı, ilerlemesi ve gelişmesi için el ele vererek çaba gösterir. İşte bundan dolayı da Gaziantep başarmaya mahkumdur” şeklinde konuştu.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, SANKO’da grup başkanlıkları oluşturulduğuna vurgu yaparak, “Grup başkanları işlerini geliştirme yolunda mücadele verirler ve hiç kimse diğerinin işine karışmaz. Ancak, her ay sonunda, üç ayda bir ve yılda iki kez olmak üzere yapılan işleri masaya yatırırız ve gereken değerlendirmeleri yaparız. Siz siz olun iki kardeşi aynı işte sorumlu kılmayın, mümkün olduğunca aynı odada oturtmayın. Herkes kıdemine göre maaş almalı. Bir de bizde klasik aile anlayışı devam ediyor. Küçük büyüğünün yanına geldiğinde, büyüğünün elini öper, büyük de saygıya sevgisini gösterir. Babalar ve babaların vefatı sonrasında ağabeyler ölene kadar işin başında kalmamalı. Şirketlerde görev değişimleri ölümle olmamalı. Ölümle olunca şirketlerde sandalye kapma yarışı başlıyor. Bu da parçalanmaya yol açıyor. Ben, 15 yıl önce ’65 yaşına geldiğimde yönetim kurulu başkanlığından ayrılacağım’ dedim. Bu anlayışla 2013 yılı sonunda ayrılacağım ve yerime kardeşim göreve gelecek. Ben de Sani Konukoğlu vakfı ve Sanko Üniversitesi’nin yönetimini üstleneceğim. İhtiyaç duyarlarsa ya da gerekirse deneyimlerimi aktaracağım” ifadelerini kullandı.
Bir soruyu yanıtlayan Vali Süleyman Kamçı da, ortak akıl anlayışını hakim kılmanın kolay olmadığını, bunu koordine edecek yöneticilerin yanı sıra, herkesin saygısını kazanan hamilere ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, Gaziantep’in bu unsurlara sahip olduğundan dolayı başardığına dikkati çekti. Bu arada, toplantının sonunda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na günün anısında plaket takdim etti. Öte yandan, toplantı öncesinde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin tarafından verilen yemeğe, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar da katıldı.
(İHA)