Arpacık neden çıkar bulaşıcı mıdır?

Abone ol

Arpacık nedir; neden çıkar; semptomları nelerdir, nasıl tedavi edilir... İşte göz kapağı hastalığıyla ilgili merak ettikleriniz...

 

Arpacık nedir?

Halk arasında arpacık olarak tanımlanan tıp dilinde hordelium veya şalazyon olarak tanımladığımız hastalık göz kapağı kenarında veya altında oluşan lokalize inflamatuar (iltihabi) bir durumdur.

Arpacık, göz kapağı kenarında sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu kapak kenarındaki meibomian bezlerinde tıkanma sonucu iltihap gelişmesiyle oluşur.

Semptomları Nelerdir?

Arpacık, kapak kenarında veya içinde şişlik, ağrı hissi, kırmızı ağrılı mercimek tanesine benzer kitle hissiyle ortaya çıkar. Bazen beraberinde kapak kenarlarında sarımtrak kepeklenme veya çapaklanma eşlik edebilir.Genelde sık blefarit (göz kapağında oluşan iltihabi hastalık) geçiren bireylerde daha sık görülür.

Bulaşıcı Mıdır?

Kendi floramızdaki enfeksiyon ajanları ile meydana geldiği için uzerine ikincil bir enfeksiyon ajanı eklenmediyse genelde bulaşıcı değildir. Lokal bir enfeksiyondur. Fakat ortak havlu veya kozmetik madde kullanımı hiçbir durumda önerilmez.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide genelde ilk yaklaşım ilaç tedavisi ve ılık kompres uygulamasıdır. İlaç tedavisi tekli veya çoklu olabilir. Tedaviye yanıt alınamaz veya hastalık kronikleşirse cerrahi tedavi gerekebilir. Bazı vakalarda lezyon içine enjeksiyon uygulanabilir.

Tedavi edilmediğinde yerleşim yerine gore kozmetik veya görsel bozukluklara sebep olabilir. Ya da çevresindeki dokulara baskı yapabilir.

Günün Önemli Haberleri