BIST 10.004
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.428,50
HABER /  GÜNCEL

Amerikalı Rebecca’dan büyük başarı

Amerika’dan Bursa’ya dil öğrenmek için gelen 28 yaşındaki Rebecca Mueller, Bursalı ailenin yanında Türkçe konuşmaya başlayıp Türk gelenek gö...

Abone ol

Amerika’dan Bursa’ya dil öğrenmek için gelen 28 yaşındaki Rebecca Mueller, Bursalı ailenin yanında Türkçe konuşmaya başlayıp Türk gelenek göreneklerini öğrendi. Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutanlara saygı duyan Rebecca, börek açıyor, iftar sofrası hazırlıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Bursa’ya Türkçe öğrenmek için gelen Rebecca Mueller (28), Türk ailesinin yanında kalarak hem dil eğitimini alıyor hem de Türk gelenek ve göreneklerini öğreniyor. Ankara Üniversitesi TÖMER’in ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi ile Ortaklaşa gerçekleştirdiği Kritik Diller Bursu Programı kapsamında Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü tanımak için Bursa’ya gelen Rebecca, 24 saatini 5 kişilik Kuştuğan ailesinin yanında geçiriyor. Adeta bir Türk gibi yaşayan Rebecca gazete okuyarak Türkçesini geliştirirken, evin büyükannesi 73 yaşındaki Ferizat Kuştuğan’a ise okumasında yardımcı oluyor.

ORUÇ TUTTU, BÖREK AÇTI, İFTAR SOFRASI KURDU
Evin bireyleriyle sıcak bir ilişki kuran Rebacca, evin annesi Şermin Kuştuğan’dan (41) Türk örf ve adetlerine göre börek açıp sofra kuruyor. Rebecca, aynı zamanda Ramazan ayı dolayısıyla Bursalı Kuştuğan ailesiyle birlikte sahura kalkıyor, gün boyu yiyip içmiyor. Aile fertleriyle birlikte yaşayan ve onları ikinci ailesi olarak gören Amerikalı Rebecca, sabahtan pişirdiği börekleri iftar saati kesmeyi, çorbaları tabaklara koyup ezanı beklemeyi, yenecek diğer yemekleri de masaya taşımayı ihmal etmiyor.

TÜRK AİLEDEN REBECCA’YA BAYRAMLIK
Bir aya yakın kaldığı Türk ailesinde Türk yemeklerini yapmayı öğrenen Rebecca, en keyif aldığı yemek tarifinin ise Arnavut böreği olduğunu söyledi. Evli olduğunu ve 3 yaşında bir kızının bulunduğunu ifade eden Rebecca, arası sıra baktığı kızının fotoğrafları ile ona olan özlemini dindirmeye çalışıyor. Eşini ve kızını çok özlediğini ifade eden Rebecca, “Türk ailemi çok seviyorum. Kendimi onların kızı gibi hissediyorum. Benim için Türkiye’ye gelmek kızım ve eşim yönünden biraz zor karar oldu ama şu an çok mutluyum. Onlara olan özlemimi internet üzerinden konuşarak gideriyorum. Burada her gün yeni bir şey öğreniyorum. Geçtiğimiz gün Bursaspor’un maçına gittik. Benim için farklı bir deneyim oldu. En keyif aldığım ve beğendiğim yemek tarifi ise Arnavut böreği oldu. En çok şaşırdığım ise, Türk ailemin bana bayramlık kıyafet almaları oldu çünkü beklemediğim bir sürpriz oldu. Ben de iki gün oruç tuttum. Çok kolay değil ama farklı bir deneyim oldu” diye konuştu.

REBECCA’NIN SESİNDEN ‘CADDELERDE RÜZGAR’ ŞARKISI
Eşi ve kızı için Türkçe şarkı ezberlemeye çalışan Rebecca, evin oğlu Orhan ile birlikte gitar çalarak Nilüfer’den ‘Caddelerde Rüzgar’ şarkısını söylemesi ise ev halkı tarafından büyük beğeni kazandı. Türkçe şarkı söylemenin kendisi açısından iyi bir çalışma sistemi olduğunu ifade eden Rebecca, en sevdiği şarkının ise ‘Caddelerde Rüzgar’ olduğunu söyledi.

“BAYRAMDA EL ÖPMEYE GİDECEĞİZ”
Çocuklarının dil öğrenmesi için yurt dışına göndermeden önce böyle bir proje içerisinde olmak istediklerini ifade eden baba Ziya Kuştuğan (43), ilk defa yabancı bir misafiri evlerinde ağırladıklarını söyledi. İlk geldiğinde örf ve adetlerinin uyuşmayacak olmasından dolayı çok tedirgin olduklarını belirten Ziya Kuştuğan, “Daha sonra alıştık. O da bizim kızımız gibi oldu. 2 gün bizimle beraber sahura kalkıp niyetlendi. Oruç tutu. Biz de onu bu güzel davranışından dolayı ödüllendirdik, Kültürpark’a götürdük. Bayram yaklaşıyor. Onu çocuklarımdan hiç ayırt etmiyorum. Ona da bayramlık kıyafet aldım. İnşallah bayramda akrabalara el öpmeye gideceğiz” diye konuştu.

SON SINAV: YAPRAK SARMASI
Rebecca Mueller’in tam bir anne olduğuna dikkat çeken evin annesi Şermin Kuştuğan ise, Rebecca’nin evde kızıyla beraber kendisine yardım ettiğini söyledi. Mueller’in sofra kurmakta ve yemek yapmakta becerikli olduğuna dikkat çeken anne Şermin, “Onu kızımdan hiç ayırt etmedim. O da bizi bir ailesi olarak gördü. Onunla birlikte sahur sofrası, iftar sofrası hazırladık. Arnavut böreği açtık, pişirdik. Eli Türk yemeklerine yapmaya çok yatkın. Ona bildiğim bütün yemekleri öğretmeye çalışıyorum. En son olarak yaprak sarması sarmayı göstereceğim” diye kaydetti.
(İHA)