BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,08
ALTIN 2.473,94
HABER /  GÜNCEL

Amerikalı komutan: Talibanla görüşmek önemli

2014'te Afganistan'da NATO'nun görev bitimini denetleyecek olan Amerikalı general, Taliban ile er ya da geç görüşülmesi gerekeceğini söyledi.

Abone ol

2014'te Afganistan'da NATO'nun görev bitimini denetleyecek olan Amerikalı general, Taliban ile er ya da geç görüşülmesi gerekeceğini söyledi.

General Joseph Dunford BBC'ye yaptığı açıklamada, gelecek yıl NATO birlikleri çekildiğinde uluslararası toplumun Afgan ordusunu desteklemeye devam etmesi gerekeceğini belirtti.

General bu destek olmaksızın ülkede demokrasi ve kadın hakları konusunda elde edilmiş kazanımların ortadan kalkabileceğini ifade etti.

Afganistan'daki NATO birliklerinin son komutanı olan General Dunford'un gelecek yıl birlikler çekilinceye kadar görevde kalması bekleniyor.

Ülkenin kuzeyindeki Kunduz bölgesinde BBC'ye konuşan General, önemli konularda kaydedilen gelişmelerin uluslararası destek olmadan devam etmeyeceğini belirtti.

'Kazanımların sürekliliği yok'

Gelecek hafta ülkenin NATO denetimindeki son bölgeleri de Afgan hükümetinin denetimine geçecek, fakat bazı uluslararası birlikler destek vermeye devam edecek.

Dunford "Şu aşamada önemli gelişmeler kaydettik, fakat bunlar süreklilik kazanacak bir noktada değil." dedi.

Amerikalı general "Bu nedenle şimdi 2014'ü değil, 2018'i konuşmalıyız. Bu süre içinde bu kazanımlar süreklilik kazanmış hale gelir." dedi.

Dunford, Afgan birliklerinin çatışma yürütmek için "yeterince iyi" olduğunu ifade etti ancak ülkenin geleceği açısından Taliban'ın önemli olduğunu vurguladı.

Dunford tek düşmanın Taliban olmadığını, ülkedeki karmaşık ayaklanmaya bazı kriminal grupların da katıldığını belirtti.

Son zamanlarda şiddet olaylarının arttığı Afganistan'da bu eylemleri Taliban'ın gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Afganistan'daki BBC muhabiri David Loyn, Taliban'ın gelecek ay güvenliğin yerel güçlere devri nedeniyle arttırılan alarm durumuna rağmen hala önemli hedefleri vurma gücü bulunduğunu kanıtlamaya çalıştığını ifade ediyor.