BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,91
HABER /  DÜNYA

Amerika'dan Türkiye'ye 4 cümlelik kritik uyarı...

NATO Zirvesi sırasında Obama ve Erdoğan arasında yapılan görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın yaptığı dört cümlelik açıklamada antisemitizm vurgusu yapıldı.

Abone ol

Erdoğan ve Obama arasında 16 ay sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmenin ardından yapılan vurgu, "antisemitizm" üzerine oldu.

Galler’deki NATO Zirvesi sırasında Obama ve Erdoğan arasında yapılan görüşmenin ardından Beyaz Saray beklenmedik bir basın açıklaması yayınladı. Dört cümlelik açıklamada antisemitizm vurgusu yapılırken, son dönem Türkiye’deki Yahudi toplumunu hedef alan olaylara üstü kapalı bir gönderme yapılarak “kapsayıcı bir toplum inşa etmenin önemine” değinildi.

"YAHUDİ DÜŞMANLIĞI" VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Obama arasındaki görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın yayınladığı açıklama ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden adına yapıldı. Ve Hayden’ın yayınladığı mesajda bölgesel konular sıralanırken, dikkat çekici biçimde “hoşgörülü ve kapsayıcı toplumlar inşa etmenin ve antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) belası ile mücadelenin önemi” vurgulandı.

YAHUDİ CEMAATİ RAHATSIZLIĞI

Türkiye’deki Yahudi toplumunun son dönem içeride yaşadığı zorluklar ve Yahudi cemaatine mensup önde gelen isimlerin bu konudaki rahatsızlıklarını ifade etmek için bir bildiri yayınlamalarına kadar varan olaylar ise Washington’da ayrıca bir kaygı yarattı. Hayden’ın görüşmenin ardından yayınladığı açıklamada şöyle denildi: “Başkan, bugün liderlerin NATO zirvesine katıldığı Galler, Newport’ta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştu. İki lider, Irak ve Suriye’de IŞİD ve şiddet yanlısı aşırılığa karşı mücadelede en iyi nasıl işbirliği yürütüleceği ve hem savaş bölgesine hem de savaş bölgesinden dışarı yabancı savaşçı geçişine karşı daha güçlü önlemlere olan ihtiyaç konusunda görüş alışverişinde bulundular. Ukrayna ve Libya’daki ihtilafın sona erdirilmesini amaçlayan diplomasi ve etkili baskı için acil ihtiyacı konuştular. Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca hoşgörülü ve kapsayıcı toplumlar inşa etmenin ve antisemitizm belası ile mücadelenin önemini de ele aldılar.”