BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.503,14
HABER /  EKONOMİ

Altın yükselişini orta vadeye taşımaya çalışıyor

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti İçer: "Altının ons fiyatında 1.280 dolar bölgesinin üzerinde kalındıkça yükselişin sürmesini bekliyoruz"

Abone ol

Altının ons fiyatı güne 1.302,71 dolar seviyesinden başladıktan sonra 8 Kasım 2013'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.310 dolara kadar yükseldi

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı güne 1.302,71 dolar seviyesinden başladıktan, sonra Şubat ayı başından beri süren yükselişini devam ettirerek 8 Kasım 2013'den bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.310 dolara kadar çıktı.

Dün güne 1.291,10 dolardan başlayan altının ons fiyatı ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin sinyal niteliğinde olan perakende satışlar verisinin ocak ayında, Haziran 2012'den bu yana en hızlı düşüşü gerçekleştirmesinin ardından güvenli liman algısının artmasıyla 1.300 dolar direncini aşıp 1.303 dolar seviyelerine kadar yükseldi.

Analistler, altının ons fiyatında bu hafta gerçekleşen hızlı yükselişin süpriz olduğunu belirtirken, ABD'de açıklanan verilerin özellikle 2013 yılı aralık ayından sonra ocak ayı tarım dışı istihdam verisinin de beklentilerin altında gelmesinin yükselişi desteklediği değerlendirmesini yaptı.

Analistler, 7 Şubat'ta Çinli yatırımcıların yeni yıl tatilinden dönüşleriyle, Şanghay piyasasında altın alımlarının, serbest fon yöneticilerinin açık pozisyonlarını kapatma çabalarının ve altın fon yöneticilerinin de varlıklarını artırmalarının altın fiyatlarını yukarı yönlü hareketinde etkili olduğunu belirtti.

Bugün ABD'de açıklanacak sanayi üretimi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin altın fiyatlarının yönü üzerinde etkili olacağını belirten analistler, verilerin piyasa beklentilerin altında kalması durumunda, yatırımcıların altına yönelmeleri ve altın fiyatlarının yükselmesinin beklenebileceğini kaydediyor.

Analistler, altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin devam etmesi halinde uzun vadeli düşüş trendinin direnci olan 1.314 dolar seviyesinin takip edileceğini, bu seviyenin üzerinde yükselişin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

"1.280 dolar bölgesinin üzerinde kalındıkça yükselişin sürmesini bekliyoruz"

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelişen ülke kurlarında görülen oynak seyrin ve değer kaybının, hatta bazı ülke kurlarında yaşanan devalüasyonların altının güvenli varlık olarak talebini artırdığını söyledi.

İçer, şubat başından bu yana alınan ABD verilerinin beklentinin altında kalmasının doların küresel olarak değer kaybetmesine sebep olduğunu ve dolar endeksinin 80 seviyesine yaklaşırken altının da 1.300 dolardaki psikolojik seviyesini aşmış olduğunu dile getirdi.

İçer, "Hem fiziki talepteki artış, hem de vadeli piyasa pozisyonlarının görece alıma dönmesi başta altın olmak üzere değerli metallerde yükselişe yol açtı. Altının ons fiyatında 1.280 dolar bölgesinin üzerinde kalındıkça yükselişin sürmesini bekliyoruz. Orta-uzun vadede altında pozitif seyir beklentimiz sebebiyle altın yatırımlarının koruması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.