BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları niye yükseldi daha yükselir mi?

Altın fiyatlarındaki ani artışın sebebi ne? Uzmanlardan altın fiyatlarına ilişkin önemli analizler.

Abone ol

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı güne 1.274,70 dolar seviyesinden başladıktan sonra yükseliş eğilimini devam ettirerek 1.287,59 dolara kadar yükseldi.

Dün, haftanın ilk işlem gününe 1.266,99 dolar seviyesinden başlayan ve analistlerin güçlü direnç seviyesi olarak tanımladıkları 1.270 doların üzerinde tutunmayı başaran altının ons fiyatı, yükseliş kanalındaki hareketini sürdürdü ve 1.287 dolar seviyesine ulaştı.

UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler, altının ons fiyatının 1.270 dolar direncini aştıktan sonra, bu seviyenin üzerinde tutunmasının altında yeni alıcılar getirdiğini belirtiyor.

Gün içinde yükselmeye devam etmesi halinde altının ons fiyatının 1.290 ve 1.300 dolar dirençlerini aşmasının ilk aşamada önem taşıdığını vurgulayan analistler, 1.270 doların altına yeniden gerilemesi durumunda ise satış baskılarının artabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydediyor.

- "Altının ons fiyatında 1.260 dolarların üzerinde kalındıkça 1.300 dolar seviyeleri çok uzak görülmüyor"

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer de konuya ilişkin değerlendirmesinde, bir süredir gelişen piyasa para birimlerindeki oynaklık sebebiyle altına güvenli liman algısı ile talep olduğunu belirtti. İçer, altının ons fiyatının 1.260 dolar seviyelerini bir kaç kez test ettiğini ve geçen hafta burayı kırarak yukarı yönlü hareketini devam ettirdiğini söyledi.

Vadeli tarafta COMEX pozisyonlarının çok güçlü görülmediğine dikkati çeken İçer, opsiyon pozisyonlarında bir miktar alım talebinin arttığının görüldüğünü ve bunun da altın için pozitif bir gelişme olduğunu kaydetti.

- "Çin'de Şangay Borsası'nda kontrat primlerinde artış var, bu da fiziki talebin canlı olduğunu gösteriyor"

Çin'de Şangay Borsası'nda kontrat primlerinde artış olduğunu ve bunun da fiziki talebin canlı olduğunu gösterdiğini aktaran İçer, "Altının ons fiyatında 1.260 dolarların üzerinde kalındıkça 1.300 dolar seviyeleri çok uzak görülmüyor. Altında yeni bir trendin başladığını söyleyemeyiz ancak orta vadede görünümün çok tehdit edici olmadığını da söylemek gerekiyor" dedi.

İçer, yurt içinde TL/gram için dolar/TL'nin seyrinin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

"Bugün Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması dolar/TL'de oynaklığın artması açısından önemli olabilir. Yellen bir sonraki Fed toplantısına ilişkin vereceği sinyale göre gelişen ülke kurlarında değer kazançları görmek mümkün. Dolar/TL'de de 2,20'nin altına inmemize neden olabilir. Altının ons fiyatında yükseliş görüldüğü durumda da TL'nin değer kazanması halinde gram fiyatı yatay seyredecektir. Bu anlamda uzun vadeli yatırımcı için gram/TL'de pozisyonunun tutulması gerektiğini düşünsek de kısa vadede alım için uygun seviye olmadığını düşünüyoruz."